Home Editorii noștri îți recomandă Riscurile tensiunii arteriale

Riscurile tensiunii arteriale

by Crina Matei
0 comment

Primul pas pentru a ști dacă suferiți de hipertensiune arterială este acela de a vă măsura corect tensiunea! Chiar dacă nu aveți simptome și nici antecedente medicale, este recomandat ca după vârsta de 40 de ani să vă măsurați tensiunea arterială cel puțin o dată pe an. Există însă şi cazuri în care asistăm la episoade de creştere a tensiunii peste valorile normale. În acest caz vorbim de o tensiune oscilantă şi de necesitatea monitorizării acesteia prin montarea unui holter.

Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale cu ajutorul Holter-ului TA permite măsurarea tensiunii arteriale timp de 24/48 de ore, pe timp de zi şi de noapte, la intervale regulate de timp. Investigaţia oferă medicului informaţii preţioase despre valorile tensiunii arteriale ale pacientului şi în ce împrejurări aceasta fluctuează.

prof. univ. dr Elvira Craiu, medic primar cardiolog : “Monitorizarea holterului TA nu necesita o pregatire speciala a pacientului si se poate efectua in orice moment al zilei iar pacientul nu trebuie sa-si intrerupa medicatia inainte de acesta investigatie. Este de preferat ca pacientul sa fie surprins intr-o zi obisnuita, chiar o zi dificila, in care sa faca si excese care sa-i determine eventual aparitia simptomatologiei. “

Holterul de tensiune este recomandat, în primul rând, pentru diagnosticarea şi evaluarea severităţii hipertensiunii. Deseori, valorile tensiunii arteriale trec peste limită în anumite momente ale zilei, iar aceste fluctuaţii nu pot fi surprinse în timpul consultaţiei cardiologice. Datorită acestei investigaţii, medicul poate face diferenţă dintre hipertensiunea propriu-zisă şi cea „de halat alb”, multor persoane, atunci când văd un medic, li se ridică brusc tensiunea.

prof. univ. dr Elvira Craiu, medic primar cardiolog : “Tensiunea normală are valoarea sub 120/80 mmHg, potrivit Asociației Americane a Inimii. Ghidurile de practică medicală arată că atunci când tensiometrul indică o valoare mai ridicată de 130/80 mmHg se impune necesitatea unui tratament. “

Chiar dacă tensiunea arterială oscilantă nu afectează stilul de viaţă al pacientului, salturile hipertensive trebuie controlate şi prevenite.

Medicii recomandă şi modificarea stilului de viaţă. Astfel trebuie redus consumul de sare, creşterea efortului fizic, scăderea greutăţii corporale, renunţarea la fumat şi alcool.

Sursă foto: Asociația Americană a Inimii

related posts

Leave a Comment