Home Actualitate Mii de tone de Azotat de Amoniu, în portul Constanţa

Mii de tone de Azotat de Amoniu, în portul Constanţa

by Crina Matei
0 comment

26 de mii de tone de Azotat de Amoniu , identic cu cel care a explodat la Beirut, este depozitat în Portul Constanţa, la 3 companii diferite. Una dintre ele aflată în Constanţa Sud Agigea nu are autorizaţie de mediu şi riscă o amendă uriaşă plus un dosar penal. Garda de Mediu a verificat depozitele portuare şi avertizează asupra condiţiilor de securitate şi manipulare care trebuie respectate la sânge.

Cifrele sunt uriaşe: la Constanţa se află de zece ori mai mult azotat de amoniu decât cea care a provocat explozia din Liban. Azotatul de amoniu e încadrat de toate standardele internaţionale în categoria “Mărfuri Periculoase” şi de aceea depozitarea şi manevrarea acestuia trebuie să se facă în condiţii de mare siguranţă

Steluţa Popescu, Garda de Mediu Cţa“Azotatul de amoniu este o substanţă chimică care trebuie depozitată în nişte condiţii speciale: trebuie să aibă o fişă care să conţină tehnica de securitate care prevede manipularea, depozitarea lui”

Azotatul de amoniu instabil care a explodat în Beirut este similar cu cel care este depozitat în Portul Constanţa. Concentrația de azot depășește normele europene și asta îl face, în fapt, explozibil. Constanţa stă pe o bombă cu ceas.

Costel Stanca, director Administraţia Portului Cţa :  “Avem în prezent cca.26 de mii de tone de azotat de amoniu depozitat în Constanţa la trei operatori portuari. Toţi aceşti operatori portuari au magazii care sunt verificate şi autorizate de ISU în acest sens “

Experţii din Constanţa au întocmit o listă întreagă de nereguli.

Steluţa Popescu, Garda de Mediu Cţa :  “Este o depozitare temporară însă trebuie să aibă autorizaţie de mediu; în acest moment societatea respectivă nu deţine această autorizaţie de mediu pentru depozitarea azotatului. Pentru faptul că nu are autorizaţie de mediu se-ncadrează până la 5o de mii de lei sancţiunea. “

Controalele de până acum au fost la o singură companie din cele care manipulează Azotat de Amoniu în Portul Constanţa. Urmează altele la rând.

Legislația europeană prevede că azotatul de amoniu, care este larg folosit în cadrul Comunităţii ca îngrăşământ, poate acţiona ca agent oxidant. Îngrăşămintele pe bază de azotat de amoniu ar trebui, deci, să respecte anumite criterii atunci când sunt introduse pe piaţă pentru a se asigura că nu vor exploda în mod accidental.

related posts

Leave a Comment