Home Actualitate Coronavirusul a scumpit măştile de protecţie

Coronavirusul a scumpit măştile de protecţie

by Crina Matei
0 comment

Virusurile bagă spaima în constănţeni: măştile de protecţie au dispărut din farmacii. Aproape toate farmaciile au rămas fără măşti de unică folosinţă, iar dacă se mai găsesc undeva, acestea s-au scumpit chiar şi de şase ori.

Încă de la prima oră, constănţenii au început să ia cu asalt farmaciile, în căutarea măştilor de protecţie. Asta după ce în ultimele zile au apărut temerile că noul coronavirus poate ajunge şi la noi, după ce a produs numeroase îmbolnăviri şi chiar decese în nordul Italiei, unde există mari comunităţi de români. Constănţenii caută soluţii să se ferească. Una ar fi purtarea măştilor de protecţie, însă acestea au dispărut din farmacii. În câteva unităţi de acest fel în care se mai găsesc măşti, preţul lor a explodat.

Bogdan Dicu, manager farmacie: “ Nu mai avem măşti, s-au terminat ieri. Este o isterie generală. Preţurile s-au mărit de la distribuitori. În câteva zile se va reface stocul “

Situaţia nu este mai bună nici la depozitele din Constanţa. Reprezentanţi ai acestora spun că primesc zilnic numeroase comenzi din tot judeţul, dar nu le pot onora pentru că nu au nimic pe stoc. În lipsa măştilor, medicii spun că cel mai bine este să se evite spaţiile aglomerate, atât cât se poate.

Sfaturi de Sănătate publică

– Spălați-vă des pe mâini folosind apă și săpun sau soluție alcoolică de curățat pe mâini.

– Acoperiți-vă gura și nasul cu o mască medicală, batistă sau folosiți plica cotului atunci când tușiți sau strănutați.

– Spălați-vă pe mâini după aceea și aruncați masca sau batista.

– Evitați contactul personal apropiat cu persoanele ce prezintă febră și tușesc sau strănută și mergeți la medic dacă aveți febră, tușiți sau aveți dificultăți la respirație.

– Dacă vă îmbolnăviți în timp ce călătoriți, cereți ajutor medical cât mai repede și informați personalul sanitar despre istoricul de călătorie.

– Atunci când vizitați piețe unde se comercializează animale vii, evitați contactul direct neprotejat cu animalele vii și cu suprafețele care au fost în contact cu aceste animale.

Între timp, Consiliul Concurenţei investighează comportamentul companiilor care comercializează produse şi echipamente de protecţie din domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, în contextul majorării excesive a preţurilor acestora. De exemplu, un set cu 50 de măşti medicale a ajuns să coste, cumpărată online de pe un site specializat aproape 500 de lei, adică 10 lei/ bucata, faţă de 50 de bani cât era săptămâna trecută. Firmele care încalcă Legea concurenţei riscă amenzi care pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri.

related posts

Leave a Comment