Home Actualitate 65 de ani de la dispariţia lui George Enescu

65 de ani de la dispariţia lui George Enescu

by Florentina Lup
0 comment

În cadrul programului Seri de Operă Online, Opera Naţională Bucureşti îl omagiază pe George Enescu, cel mai mare compozitor român. Astăzi, la împlinirea a 65 de ani de la dispariţia acestuia, pe pagina de Facebook a Operei Naţionale Bucureşti şi la adresa www.operanb.ro/operaonline, începând cu ora 18:30, va fi difuzat spectacolul Oedipe, în regia Valentinei Carrasco.

Despre opera Oedipe, principala creaţie naţională de gen şi totodată singura care se regăseşte în repertoriul mai multor teatre de prestigiu din lume, compozitorul George Enescu mărturisea:

,,Nu mi se cuvine mie să declar dacă Oedipe este sau nu cea mai desăvârşită dintre lucrările mele. Tot ce pot spune este că, dintre toate, îmi este cea mai dragă. În primul rând, pentru că m-a costat luni de muncă şi ani de nelinişte. Apoi, pentru că am pus în ea tot ce simţeam, ce gândeam, în aşa fel încât mă contopeam uneori cu eroul meu. Nimeni nu m-ar crede dacă aş spune în ce stare de exaltare eram gândindu-mă la Oedipe şi compunând, notă cu notă, această operă imensă.”.

Premiera operei Oedip a avut loc la Paris pe 13 martie 1936 și s-a bucurat de un succes imediat. Primul bariton care l-a interpretat pe Oedip, pe scena operei din Paris, a fost Andre Piernet.

related posts

Leave a Comment