Home Cultură Ștergar tătărăsc de nuntă – ”giuzbez”

Ștergar tătărăsc de nuntă – ”giuzbez”

by PĂUN IONELIA
0 comment

Broderia casnică este meșteșugul în care au excelat femeile de etnie turcă și tătară din satele dobrogene. Dintre toate tipurile categoriale ale broderiei lucrate cu acul pe gherghef, cele mai spectaculoase sunt ștergarele de nuntă denumite ”yüzbez” de turci și ”cüzbez” de tătari. 

Acest tip de ștergar se particularizează prin opulența decorului dispus pe 50-60 cm, la capetele suprapuse ale piesei, din necesitatea etalării pe verticală. Pentru execuția cu dublă față a motivelor, pe lângă firele de lână, mătase și bumbac mercerizat, se folosesc firele metalice aurii sau argintii, creând impresia unor intarsii în suportul textil.Ștergarul prezentat astăzi a fost achiziționat în anul 1974 din localitatea Valea Dacilor, jud. Constanța. Pânza este țesută în gospodărie din bumbac neînălbit și are mijlocul ornamentat prin învărgare cu bumbac mai gros. Cele două capete sunt suprapuse, creându-se o suprafață ornamentală amplă. Motivul decorativ care se repetă de patru ori este vasul cu flori – garoafe și zambile – dispuse după o axă a simetriei perfecte. 

Broderia este executată cu fire de lânică viu colorată: roz, violet, verde, oranj, negru. Aspectul ceremonial al ștergarului este sporit de ornamentele realizate cu fir metalic lamelar auriu.În compoziția decorativă a ștergarului de nuntă sunt incluse și inscripții caligrafiate în arabă de tipul ”Mașallah” – Allah să ocrotească!. 

Ștergarul a fost clasat în anul 2012 în categoria juridică FOND.

related posts

Leave a Comment