Home Actualitate România va primi 800 milioane de euro, pentru susţinerea companiilor afectate de pandemia de coronavirus

România va primi 800 milioane de euro, pentru susţinerea companiilor afectate de pandemia de coronavirus

by Florentina Lup
0 comment

Comisia Europeană a aprobat o schemă în valoare de 4 miliarde lei (aproximativ 800 milioane euro) pentru a sprijini companiile din România afectate de pandemia de coronavirus. Sprijinul public va lua forma unor împrumuturi subvenționate și a unor garanții de stat pentru împrumuturi. Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar privind ajutoarele de stat.

Măsurile vor fi gestionate de către ramura de dezvoltare a Băncii de Export Import a României, EximBank, care va acționa în numele statului român și total  independent de activitățile comerciale ale EximBank.

Sistemul va fi deschis întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) cu o cifră de afaceri care a depășit 20 milioane lei în 2019, precum și întreprinderilor mari. Măsurile vizează îmbunătățirea accesului la finanțare pentru aceste întreprinderi, ceea ce le va permite să își continue activitățile în timpul pandemiei de coronavirus și după aceasta.

Comisia a constatat că măsurile cu privire la România sunt în conformitate cu condițiile stabilite în Cadrul temporar. Mai exact, pentru ambele măsuri:

  • scadența împrumuturilor este limitată la șase ani;
  • valoarea împrumuturilor corespunde nivelului prevăzut în Cadrul temporar în ceea ce privește nevoile de lichidități ale beneficiarilor;
  • împrumuturile se referă la nevoile în materie de capital circulant și de investiții;
  • autoritățile române au instituit garanții pentru a se asigura că ajutorul este efectiv transferat către beneficiarii finali.

related posts

Leave a Comment