Home Administrație publică Vizita la Constanța a reprezentanților Departamentului  pentru Minorități Naționale din cadrul Guvernului Republicii Lituania 

Vizita la Constanța a reprezentanților Departamentului  pentru Minorități Naționale din cadrul Guvernului Republicii Lituania 

by PĂUN IONELIA
0 comment

Viceprimarul municipiului Constanța, domnul Ionuț Rusu, a participat astăzi, alături de vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, domnul Stelian Gima, la întâlnirea comună cu reprezentanți ai Departamentului pentru Minorități Naționale și lideri ai comunității tătare din Vilnius, Lituania. Delegația a fost însoțită de doamna Lacziko Enikő Katalin, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, împreună cu alți reprezentanți ai Departamentului, de Excelența Sa domnul Cosmin George Dinescu, ambasadorul României în Republica Lituania și Republica Letonia, de membri ai Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, precum și de domnul Ateș Casimceali, consilier local.

Vizita a avut ca scop schimbul de experiență și oferirea de bune practici în protejarea și promovarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, lecțiile învățate în abordarea și soluționarea provocărilor din domeniul relațiilor interetnice, precum și prezentarea de proiecte implementate sau aflate în derulare la nivelul municipiului și județului Constanța, ținând cont de specificul multietnic și multicultural al zonei noastre.

Domnul viceprimar Ionuț Rusu: „Constanţa reprezintă un model de conviețuire nu doar pe plan local și național, dar și la nivel internațional. Avem în vedere doi piloni importanți în relația cu minoritățile: respectul pentru tradiţiile şi cultura acestora, dar şi orientarea către politici de incluziune socială, cu accent pe educație, pentru a conștientiza că facem cu toții parte dintr-o comunitate și trebuie să creștem împreună. De aceea, suntem deschiși la tot ce înseamnă eveniment cultural în domeniul interetnic, pentru că integrarea prin intermediul culturii este una dintre cele mai eficiente modalități”.

Excelența Sa domnul ambasador Cosmin George Dinescu a menționat că este onorat să contribuie la identificarea unor oportunități comune de colaborare între România și Republica Lituania. Totodată, a arătat disponibilitate pentru facilitarea relațiilor, în scopul revitalizării limbii și tradițiilor comunității tătare din Lituania.

Doamna Rasa Paliukiene, șefa Biroului pentru relații cu comunitățile naționale din cadrul Departamentului pentru Minorități Naționale din cadrul Guvernului Republicii Lituania a arătat interes pentru comunitățile turco-tătară și romă din Constanța, menționând că va fi format un grup de lucru comun România-Lituania la nivelul departamentelor de relații interetnice, cu scopul de a derula programe de cooperare între comunitățile etnice similare din cele două țări.

related posts

Leave a Comment