Home Actualitate Teamă în rândul localnicilor

Teamă în rândul localnicilor

by Antonia Mocanu
0 comment

În timp ce situația internațională  se complică în cazul conflictului dintre Rusia și Ucraina, iar războiul pare tot mai aproape, teama începe să se instaleze și în rândul românilor. Localnicii din Mihail Kogălniceanu, comună în care există una dintre cele mai importante baze militare americane de tranzit din Europa, par cei mai afectați. Oamenii se gândesc cu groază la eventualitatea unui conflict militar și cred că autoritățile de la București ar trebui să explice populației ce pericole pândește România.

Tensiunile cresc și chiar dacă războiul pare departe de granițele României, lucrurile sunt mult mai complicate. Și în timp ce marii conducatori  discută și negociează viitorul lumii, în țara noastră temerile oamenilor se adâncesc din ce în ce mai mult. La Mihail Kogălniceanu, localitatea în care NATO și-a instalat una dintre cele mai importante baze militare, oamenii se tem pentru viitorul lor și al copiilor. Sunt speriați că din cauza poziției strategice pe care țara noastra o are, vom fi implicați într-un război care nu ne aparține.

Oamenii spun că președintele țării ar trebui să iasă public, să explice situația și să liniștească populația.

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naţionale, a dat asigurări că nu este nevoie în acest moment să ne pregătim pentru război. El a adăugat că un posibil conflict la graniţă presupune anumite pregătiri şi din partea ţării noastre, dar a subliniat că nu ne pregătim de război.

„Nu este cazul şi aş vrea să precizez asta pentru ca populaţia să ştie foarte bine, nu este cazul ca România să intre în război. Acum două zile, secretarul general NATO, Stoltenberg, a spus că NATO, în cazul unei intervenţii în Ucraina a Federaţiei Ruse, nu va reacţiona militar, deoarece conform Tratatului NATO, nu poate interveni decât dacă este ameninţată o ţară membră. Ucraina nu este în acest moment membră NATO, dar sigur că vor fi alte forme de reacţie pe care comunitatea internaţională le va lua”, a declarat Vasile Dîncu, Ministrul Apărării Naționale.

Între timp statul român a lansat prima etapă a proiectului de miliarde de euro de extindere și modernizare a infrastructurii bazei militare aeriene Mihail Kogălniceanu. Contractul va avea o durata de aproape 4 ani. Proiectul include lucrări de construire de clădiri aeroportuare cu diverse funcționalități, construcții militare cu instalațiile aferente, amenajări cu rol de protecție, drumuri, platforme, piste, zone aeroportuare și devieri de rețele de utilități, în principal de apă și gaze naturale.

related posts

Leave a Comment