Home Actualitate Dobrogea, lider în producția de energie

Dobrogea, lider în producția de energie

by Antonia Mocanu
0 comment

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul energiei Virgil Popescu au vizitat stația de tratare a gazelor extrase din Marea Neagră, amplasată lângă comuna Vadu. Capacitatea de producţie a platformelor marine nou-instalate pe fundul Mării Negre va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Instalația de extracție a gazelor naturale din zăcămintele submarine este prima de acest fel montată în ultimii 30 de ani și e complet automatizată.

Proiectul exploatării gazelor din Marea Neagră constă în cinci sonde de producție amplasate pe zăcământul Ana și o conductă submarină de 126 km care asigură transportul gazelor până la noua stație de tratare a gazelor din comuna Corbu, județul Constanța. Gazele vin pe conductă cu presiunea pe care o are zăcământul subteran, marin.

Ca să intre în sistemul național al companiei TRANSGAZ, gazele de la Vadu sunt presurizate și apoi împinse în magistralele de transport. Toate echipamentele din largul mării, începând de la platformele de exploatare, stațiile de supraveghere, pompele pentru conducte și echipamentele de tratare a gazelor, sunt automatizate. Întregul proiect este deservit de doar 6 muncitori care supraveghează parametrii sistemului.

Zăcămintele marine Ana și Doina vor da României anul acesta jumătate de miliard de metri cubi de gaze. Ponderea importurilor de gaze rusești în acoperirea consumului intern a fost, în anii trecuți, de 20-25%. O reducere a consumului intern cu 14%, cât s-a înregistrat în primele 5 luni, dublată de declanșarea producției de azi din Marea Neagră, ar face ca România să devină aproape independentă de importuri.

Oficialii spun că nu vom avea probleme cu gazele naturale la iarnă. Există o decizie a Comisiei Europene și fiecare țară trebuie să intre în iarnă cu 80% din capacitatea de depozitare. În momentul de față suntem într-adevăr cu puțin peste 40-41%.

Odată cu începerea exploatării, Dobrogea devine lider în producția de energie: gaze naturale, energie eoliană și capacități nucleare de producție.

related posts

Leave a Comment