Home Actualitate Tanczos Barna, vizită pe plajele lărgite

Tanczos Barna, vizită pe plajele lărgite

by Antonia Mocanu
0 comment

Avem plaje de dimensiuni impresionante, la fel ca în Miami, însă de noua întindere de nisip se vor putea bucura doar cei care își aduc cearșafurile de acasă. Pe multe zone din Mamaia sȘ Mamaia -Nord unde în anii trecuți nu puteai vedea fundul mării și doar cei mai curajoși se aventurau, începând din acest sezon estival turiștii vor putea păși pe uscat – pe nisip fin adus tocmai din larg. Ministrul Mediului a venit să vadă cu ochii lui lărgirea plajelor pe Litoral.

Zeci de hectare de plajă a câștigat România prin înisiparea zonelor unde eroziunea costieră făcea ravagii, anii trecuți. Acum întinderea de nisip este impresionantă: suprafețe vaste încep chiar de la mijlocul stațiunii Mamaia, acolo unde ministrul mediului a făcut o vizită. Plajele sunt garantate să reziste 50 de ani, iar firma olandeză constructoare a calculat puterea vântului și a valurilor pe Litoralul românesc, și a dublat plaja pe toată lungimea ei. În fiecare punct din stațiune, nisipul este dublu-lat față de cât era anul trecut.

Panta de acces în mare a fost gândit puțin mai abrupt față de cum era în anii anteriori pentru ca valurile să aibă un obstacol greu de spart. Chiar și așa, serviciul de salvamar va pune geamanduri până la 30 de metri în larg și va putea monitoriza ușor turiștii când înoată în mare. Cât despre celebrul legendar nisip al plajei din Mamaia, nu mai putem vorbi acum. Plajele au fost lărgite cu material absorbit de pe fundul mării, cu granulație mai mare față de ce știau turiștii pân-acum. Ministrul Mediului a vrut să vadă personal pe ce vor sta cearșafurile turiștilor din Mamaia.

În câțiva ani, turiștii vor găsi și în sudul litoralului plaje mai mari. După ce zone întregi din Constanța, Eforie Nord și Mamaia s-au extins cu peste 60 de hectare, urmează ca alte 220 de hectare să fie amenajate la malul mării. În total, investiția se ridică la peste 800 de milioane de euro, cei mai mulți bani provenind de la Uniunea Europeană. Lucrările ar trebui să fie gata în 2022.

related posts

Leave a Comment