Home Actualitate Statistici alarmante pentru Constanța

Statistici alarmante pentru Constanța

by Antonia Mocanu
0 comment

Constanţa ocupă locul 2 pe țară la dispariția de minori. Este statistica realizată de Organizația Salvați Copiii între 30 aprilie și 20 mai, timp în care la nivelul României au fost înregistrate 6.475 de sesizări privind minori care au dispărut de acasă.

Bilanțul trist mai menționează faptul că în privința disparițiilor de minori de la propriul domiciliu, 192 dintre ei au vârste sub 10 ani, 1.623 între 10-14 ani şi 4.660 mai mari de 14 ani, asta potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție. Pe primul loc la dispariții de minori se află municipiul București, urmat îndeaproape de Constanţa. De asemenea, cele mai multe dispariții au fost înregistrate în rândul adolescenților.

Astfel că în 40% dintre acestea, a fost vorba de plecări voluntare din centre, în vreme ce în cazul familiilor s-a înregistrat un procent de 60% de plecări intenționate. În ultimii 5 ani numărul sesizărilor disparițiilor de copii aproape s-a dublat, astfel că în 2015 erau 3.736 de sesizări și azi sunt 6.475 de sesizări.

Principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt: neglijarea și lipsa de supraveghere din partea adulților responsabili; conflictele repetate din familie; abuzurile asupra copiilor, fizice și/sau emoționale; lăsarea lor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate; blocaje în comunicarea cu părinții, cu precădere în situații dificile; abandonul școlar și influența/presiunea anturajului; consumul de alcool și substanțe halucinogene; situația economică precară a familiei.

Un copil dispare la fiecare două minute și în Europa, iar datele furnizate de Federația Europeană pentru Copilul Dispărut și Exploatat Sexual arată contextele dramatice în care ajung copiii dispăruţi, astfel că la fiecare două minute este raportată dispariția unui copil.

Salvaţi Copiii România  trage un semnal de alarmă asupra situaţiilor de risc în care pot ajunge copiii care pleacă de acasă sau din centrele de plasament.

related posts

Leave a Comment