Home Actualitate Marea Neagră în cartografia europeană

Marea Neagră în cartografia europeană

by Florentina Lup
0 comment

Începând de astăzi, 24 iunie, iubitorii de istorie şi cartografie pot admira expoziția ,,Mapping the Black Sea – Marea Neagră în cartografia europeană” găzduită de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

Expoziția este organizată în cadrul proiectului Black Sea Archaeology, History and Culture Portal, care are ca parteneri Municipiul Nessebar, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Cea mai veche dovadă cartografică a coastei Mării Negre aparține antichității și este o hartă realizată pe o bucată de piele, care se referă la perioada anilor 230-240 p.Chr. Aceasta a fost descoperită în timpul săpăturilor arheologice la cetatea Dura Europos de pe râul Eufrat, din Siria. Ea este anterioară așa-numitei Tabula Peutingeriana (secolul al IV-lea p.CHr.), un itinerar sau ghid produs de inginerii romani.

Abraham Ortelius a fost printre primii europeni care au creat hărți istorice, inclusiv una a Mării Negre. Concepte ale coastei Mării Negre în secolele XVI-XVIII au apărut în lucrările multor cartografi europeni, în bresle de cartografi și ateliere.

Expoziția, poate fi vizitată în perioada 24 iunie – 29 august 2021, la etajul al II-lea al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, iar după vernisare și pe website-ul www.arhicup.com.

related posts

Leave a Comment