Home Actualitate Situație critică în portul Constanța

Situație critică în portul Constanța

by Antonia Mocanu
0 comment

Situație critică în portul Constanța. 12 marinari sirieni trăiesc la limita subzistenței, în condiții greu de imaginat, după nava pe care se aflau a fost abandonată de armator.  Mai grav este că nici nu se întrevăd speranțe pentru ca situația lor să se schimbe prea curând. Reprezentanții Federației Internaționale a Transportatorilor din România a făcut deja mai multe demersuri în acest sens însă fără niciun rezultat.

Cargoul Ali Bey  a acostat în portul Constanța pe 17 noiembrie 2020, unde a descărcat 2.874 tone de calcită, pe care a adus-o din Turcia.  Iar de atunci, vasul nu a mai părăsit portul. Pe navă se află 12 marinari sirieni. Unii dintre ei sunt de un an la bord ceea ce reprezintă o încălcare gravă a Convenției internaționale privind munca și viața pe mare.  Echipajul nu a mai fost plătit de foarte mult timp, iar suma totală a salariilor restante se ridică la 250.000 de dolari. Oamenii au cerut ajutorul reprezentanților ITF în România.


Reprezentanții ITF au încercat să dea de urma armatorului însă acesta nu mai răspunde la telefon. Ceea ce înseamnă că nava este abandonată. Situația de la bord este însă foarte gravă. S-au terminat alimentele, iar nava a rămas și fără combustibil.


Spre deosebire de alte cazuri similare, rezolvarea crizei de pe nava „Ali Bey” pare imposibilă. Chiar si vânzarea navei este departe de a se putea întâmpla. Ea este condiționată de debarcarea echipajului sirian însă cum și acest lucru este imposibil, nu se poate apela nici la soluția clasică de a solicita justiției să decidă vânzarea navei, pentru achitarea datoriilor.

Sursa foto: https://www.cugetliber.ro

related posts

Leave a Comment