Home Actualitate România a intrat în scenariul trei, după cazul 100 de COVID-19

România a intrat în scenariul trei, după cazul 100 de COVID-19

by Antonia Mocanu
0 comment

România a atins în această zi pragul de 100 de persoane infectate cu COVID-19, astfel se intră în scenariul al treilea din lupta împotriva virusului chinezesc. Odată cu acest lucru, o serie de măsuri mult mai drastice față ce celelalte scenarii, trebuie luate la nivel local, dar și național.

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a anunțat, printre altele faptul că : „Se restricționează activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment, care presupun participarea a peste 50 de persoane, realizate spații închise, inclusiv cele realizate săli de tratament balnear, săli de fitness, saloane de SPA-uri, de cosmetica, săli de jocuri de noroc și cazinouri・

De asemenea, scenariul trei, medicii vor face triaj epidemiologic corturile instalate curtea spitalelor, iar unitățile intraspitalicești de boli infecțioase nu vor trata decât cazurile de infecție cu SARS COV 2.

Scenariul trei reprezintă numărul cazurilor de răspândire a virusului chinezesc de 101 de persoane și 2000.

Intrarea în scenariul al 3-lea presupunea, în estimarea inițială, „transmiterea susținută pe scară largă, cu creșterea presiunii asupra sistemului de îngrijiri de sănătate (101-2000 cazuri)”.
„Facem precizarea că o parte din măsurile prevăzute pentru Scenariul 3 au fost deja adoptate de autorități, iar la acest moment nu avem confirmarea faptului că există o „transmitere susținută pe scară largă” a noului coronavirus (COVID-19)”, se arată într-un comunicat de presă al Grupului Strategic.
În scenariul 3, valabil pentru înregistrarea a 101 până la 2.000 de cazuri, se mărește capacitatea de răspuns la coronavirus și se începe un triaj la fiecare spital: vor fi prioritizate cazurile din epidemie și vor fi amânate cele care nu sunt urgențe medicale. Toate spitalele de boli infecțioase nu vor mai trata decât pentru Covid-19, bolnavii cu alte afecțiuni fiind transferați către alte centre medicale. Vor fi mărite spațiile pentru tratarea bolnavilor și vor fi aduși medici suplimentari. De asemenea, vor fi impuse noi restricții în ceea ce privește circulația. Se vor căuta noi spații pentru carantină. Este posibilă și introducerea carantinei la domiciliu, cu măsuri speciale de pază.
În situația dată președintele României a instituit stare de urgență. Este foarte important că măsurile care vor fi luate să fie luate la timp, să fie luate aşa fel să prindă. Pentru a face posibil această lupta cu toate instrumentele prevăzute de lege, am decis să decretez stare de urgenţă la începutul săptămânii viitoare, a declarat șeful statului.

Starea de urgenţă este reglementată de articolul 93 al Constituţiei României, precum și de Ordonanţa de Urgenţă numărul 1 din 1999. Ordonanţa în cauză spune că starea de urgenţă se poate impune pe o perioadă de cel mult 30 de zile şi prevede totodată măsuri excepţionale economice și de ordine publică.

Ordonanța de urgență din 1999 stipulează că: Starea de asediu şi starea de urgenţă sunt măsuri excepţionale care se instituie cazuri determinate de apariţia unor pericole grave la adresa apărării ţării şi siguranţei naţionale sau a democraţiei constituţionale ori pentru prevenirea, limitarea şi înlăturarea urmărilor unor dezastre.

related posts

Leave a Comment