Home Actualitate Radioterapia, gratuită pentru pacienții SCJU

Radioterapia, gratuită pentru pacienții SCJU

by Antonia Mocanu
0 comment

Undă verde pentru radioterapie, la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța. Pacienții cu afecțiuni oncologice beneficiază începând cu data de 16 noiembrie 2020 de  aceste servicii medicale în mod gratuit, după ce în data de 12 noiembrie a fost semnat contractul de furnizare de servicii radioterapie în cadrul Subprogramului de radioterapie a bolnavilor cu afecțiuni oncologice relizate în regim de spitalizare de zi.

Radioterapia este unul dintre tratamentele recomandate bolnavilor de cancer. Aceasta presupune utilizarea unor doze de radiații controlate asupra zonei tumorale, scopul fiind acela de a distruge celulele canceroase, fără să afecteze alte țesuturi sănătoase. Unul dintre avantajele acestui tratament constă în faptul că poate fi folosit pentru numeroase tipuri de cancer.

Laboratorul de Radioterapie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, a cărui reabilitare a fost finalizată în luna septembrie 2020, dispune acum de unul dintre echipamentele moderne folosite în acest domeniu, fiind dotat cu accelerator liniar de particule, computer tomograf simulator, sistem de imobilizare și sistem de planificare a tratamentului. Inainte de începerea tratamentului propriu zis, are loc simularea CT. Astfel se reperează zona care urmează să fie iradiată, ulterior fiind întocmit planul de tratament. O ședință de radioterapie durează între 10 și 20 de minute, numărul de ședințe fiind stabilit de medic în funcție de diagnostic și stadiul bolii.

Pentru a beneficia de terapie, pacienții cu afecțiuni oncologice trebuie mai întâi să se prezinte la consultație. În cadrul SCJU, acordă consultații dr. Monica Lazăr, medic șef Radioterapie și dr. Diana Maican.Programări pot fi făcute zilnic, între orele 08.00-14.00, la nr. 0241.503.365 sau 0733.585.888.

related posts

Leave a Comment