Home Actualitate Protest la Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare

Protest la Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare

by Antonia Mocanu
0 comment

A fost protest la Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare. Zeci de angajați și-au strigat nemulțumirea după ce senatorii au votat trecerea agenţiei de la Ministerul Transporturilor la Ministerul Afacerilor Interne. Oamenii se tem că după acest proces, mulți dintre ei vor rămâne fără locuri de muncă.

Oamenii spun că Agenția de salvare a vieții omenești pe mare ar trebui să rămână în continuare în subordinea Ministerului Transporturilor. Cea mai mare temere a lor este că vor fi concediați.  Mai mult decât atât 80 la sută dintre salariați depășesc limita de vârstă acceptată de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență, iar aceștia vor fi primii vizați.

Problemele agenției au început în 2021 când echipajele de salvare au fost solicitate să intervină pentru salvarea unei nave aflate în pericol. Din păcate navele pe care le deține in acest moment agenția de salvare nu ar fi făcut față condițiilor meteo, motiv pentru care s-a apelat la o navă privată. Mai mult decât atât în aceeași perioadă fostul director al insituției fusese reținut într-un dosar în care era cercetat de către procurori pentru luare de mită, astfel că problemele de integritate ale instituției l-au făcut pe ministrul transporturilor de la acea vreme Cătălin Drulă să ceară desființarea instituției și preluarea  activității de către IGSU.

Între timp trecerea ARSVOM din subordinea Ministerului Transporturilor la Ministerul Afacerilor Interne a fost deja votată de către Senatul României. Sindicaliștii au anunțat că au fost discuţii cu deputaţii de Constanţa pentru a amenda această lege în momentul în care va ajunge în Camera Deputaţilor. ARSVOM are în prezent 173 de angajaţi, dintre care 143 sunt scafandri şi personal ambarcat, număr insuficient pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii.  ARSVOM ar avea nevoie de cel puţin 300-350 de angajaţi. În ultimii zece ARSVOM a salvat  peste 600 de persoane aflate în pericol pe mare.  Sindicaliștii au anunțat că manifestări similare vor avea loc şi în zilele următoare.

related posts

Leave a Comment