Home Actualitate Delfinii mor din cauza războiului

Delfinii mor din cauza războiului

by Antonia Mocanu
0 comment

Continuă să moară delfinii în Marea Neagră din cauza războiului. Mai mulți delfini slăbiți de foame și cu pielea arsă – cel mai probabil de bombele cu fosfor – au eșuat pe țărmurile bulgarești, zilele trecute. Un exemplar a fost văzut și la Mangalia. Cercetătorii spun că rănile acestora nu sunt de la explozii convenționale ci mai degrabă de natura chimică. Niciunul din delfinii eșuați la mal nu are șanse de  supraviețuire.

Delfinii care au ajuns la malul mării în Bulgaria, i-au îngrozit pe biologi. Aveau pielea arsă pe suprafețe mari și foarte mari, iar rănile ce le aveau pe corp nu le dădeau șanse de supraviețuire. Animalele erau dezorientate și incapabile să-și mai găsească drumul către larg. Explozia minelor clasice a fost exclusă dintre cauze, pentru că astfel de deflagrații i-ar fi făcut bucăți.

În această perioadă a anului, peștii din Marea Neagră migrează spre nord, spre zona nordului Mării Negre și către Marea Azov. Apele se-ncălzesc mai repede cele două regiuni, devin mai nutritive, iar pești merg să se-nmulțească.

Delfinii ar fi afectați de poluarea fonică produsă de flota rusească, de sonare, de zgomotul motoarelor și de bombardamente. Numai în Turcia au fost numărați 80 de delfini morți, de la începutul invaziei. Pe locul doi este Bulgaria. În fuga lor spre litoralul românesc sau bulgaresc, delfinii găsesc tot mai puțină hrană. Ajung la mal răniți, și-nfometați.

Numărătoarea delfinilor făcută în 2019, printr-un proiect european, a arătat faptul că 70% dintre animale sunt în nordul și în vestul Mării Negre. Oamenii de ştiinţă se plâng de faptul că nu pot face nimic în această privinţă pentru că nu există protocoale pentru protejarea animalelor pe timp de război.  

related posts

Leave a Comment