Home Actualitate Proiectul transfrontalier, la final

Proiectul transfrontalier, la final

by Antonia Mocanu
0 comment

Proiectul „Dezvoltarea și promovarea moștenirii comune”,  aflat în implementare la Murfatlar, dar și în General Toshevo, precum și în Bolgrad Ucraina se apropie de final.  În ultimele luni au avut loc o serie de evenimente prin care atât participanții români, dar și cei bulgari au făcut schimb de experiență prin diferite seminarii de instruire și forumuri turistice și alte întâlniri tematice.

Gheorghe Cojocaru, primarul orașului Murfatlar – „Au fost o serie de activități concentrate pe ultima perioadă a proiectului. În primă fază ne-am deplasat în Ucraina, toate însă s-au realizat înainte de începerea războiului, apoi s-au realizat toate activitățile în Bulgaria și România. Vorbim despre seminarii, tabere de copii. Acum ne aflăm la ultima activitate a proiectului. Și văzând toată retrospectiva evenimentelor trăiesc regretul că s-a terminat proiectul și ne gândim la viitor și ce tip ce proiecte vom depune împreună cu partenerii noștri din Bulgaria și Ucraina”.

Valentin Dimitrov, primarul General Toshevo –„Toate activitățile din partea noastră ce țin de partenerul bulgar s-au implementat. Acum o lună la noi a avut loc un seminar și o tabără tematică. De asemenea acum aproximativ jumătate de an am încheiat și lucrările de construcție și reparații din cadrul proiectului. Din partea noastră totul s-a desfășurat ca la carte. A mai rămas doar să facem conferința finală a proiectului”.   

La Murfatlar, în cadrul proiectului a fost reabilitată și modernizată grădina de vară a noii Case de cultură din localitate. De asemenea au fost achiziționate echipamente ultra moderne care vor ajuta pe viitor buna desfășurare a activității instituției.

Gheorghe Cojocaru, primarul orașului Murfatlar – „Privind în urmă  la ce am realizat. Am cunoscut patrimoniul cultural și istoric al celor trei parteneri. Am realizat fizic scena din exterior a Casei de Cultură, am cumpărat diverse echipamente, am amenajat curtea. Însă, cel mai important lucru a fost faptul că ne-am cunoscut mult mai bine, am aflat mai multe despre potențialul cultural, turistic, am cunoscut micile afaceri din cele trei țări. Sper ca pe viitor să fie strânse legăturile la fel cum au fost pe timpul acestui proiect”.

Valentin Dimitrov, primarul General Toshevo – „Primăria Murfatlar s-a dovedit a fi un partener extrem de serios și până acum am realizat împreună patru proiecte de succes. Și pe lângă tot ceea ce am făcut împreună cel mai important este că am devenit și prieteni. În perioada următoare vom face și alte proiecte împreună. De asemenea, la propunerea domnului primar Cojocaru, am să depun un raport la următoarea sesiune a consiliului local în luna noiembrie, în cadrul unei ședințe festive prin care vom semna un acord de înfrățire.

Partenerii bulgari au avut parte la Murfatlar la ultima întâlnire și de câteva momente muzicale tradiționale românești oferite de copii din oraș.

Colaborarea dintre cei trei parteneri va continua și în perioada următoare, iar noi proiecte ce vor pune în prim plan dezvoltarea și promovarea moștenirii comune vor fi realizate.   

related posts

Leave a Comment