Home Actualitate Proiect vital pentru Spitalul Județean Constanța

Proiect vital pentru Spitalul Județean Constanța

by Antonia Mocanu
0 comment

Raluca Turcan, vicepremierul României, împreună cu Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş au fost prezenți la Constanța miercuri pentru a semna un acord ce are în vedere un proiect între Ministerul Fondurilor Europene şi Spitalul Judeţean Constanţa pentru depistarea cancerului colorectal. Valoarea programului  este aproximativ 24 milioane de lei.

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat miercuri, la Constanța semnarea unui proiect între Ministerul Fondurilor Europene şi conducerea Spitalului Judeţean Constanţa, prin care va putea fi realizat un screening pentru cancer colorectal. Peste 50.000 de persoane vor fi beneficiare ale acestui proiect, în valoare de 23,7 milioane de lei.

„Astăzi aici la Spitalul Judeţean Sfântul Apostol Andrei a fost semnat între Ministerul Fondurilor Europene şi conducerea spitalului un program pe fonduri europene de screening al cancerului colorectal. Este un nou program de prevenţie pe care l-am semnat împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, după deblocarea acestor programe, odată cu preluarea guvernării. Săptămâna trecută am semnat un proiect similar la Institutul Clinic Fundeni, astăzi semnăm aici la Constanţa, urmează să mai astfel de proiecte întrucât şi în strategia actuală, dar şi în strategia viitoare de sănătate partea de prevenţie ocupă un loc extraordinar de important. Beneficiari ai acestui proiect sunt aproximativ 50.000 de persoane. Valoarea este de aproximativ 23,7 milioane de lei”, Raluca Turcan, vicepremierul României.

Acordul semnat la Constanța face parte dintr-un set de proiecte pe partea de prevenţie în valoare de 117 milioane de euro, care are 350.000 de beneficiari în total. 

„Aşa cum am spus, acest proiect este parte dintr-un set de proiecte pe partea de prevenţie, în valoare de 117 milioane de euro, cu 350.000 de beneficiari în total. Aici pentru proiectul demarat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă vom avea 50 de mii de beneficiari şi în următorul exerciţiu financiar astfel de programe vor continua, având alocat în total pentru viitorul exerciţiu financiar 675 de milioane de euro pe partea de prevenţie. Practic, prin acest tip de program se poate face depistare precoce, diagnostic rapid, inclusiv intervenţie pentru o boală care are o incidenţă foarte mare şi generează un procent mare de deces prevenibil. De altfel, România se află în top la decesele prevenibile în Uniunea Europeană”, Raluca Turcan, vicepremierul României.

Vicepremierul a mai anunţat  faptul că va fi achiziţionată aparatură medicală în valoare de 7,5 milioane de euro pentru unităţi medicale din judeţul Constanţa. 

„Aş dori să mai menţionez faptul că tot împreună cu Ministerul Fondurilor Europene pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Apostol Andrei vom mai semna şi decontarea achiziţionării de aparatură medicală, în valoare de 7,5 milioane de euro, dintr-un total de achiziţie de aparatură medicală, pentru întregul judeţ Constanţa, de 37,5 milioane de euro. Guvernul Orban a alocat pentru achiziţionarea de aparatură şi echipamente medicale până în momentul de faţă 1,2 miliarde de euro la nivelul întregii ţări. Aşa cum am spus, judeţul Constanţa are nouă proiecte, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă are un proiect de 7,5 milioane de euro, iar Spitalul Mangalia are, de asemenea, un proiect de 5 milioane de euro”, Raluca Turcan, vicepremierul României.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, prezent la eveniment, a afirmat că testul pentru depistarea cancerului colorectal costă aproximativ 200 de euro şi acum va putea fi realizat în mod gratuit.

„Mă bucur că am participat la semnarea acestui contract de finanţare important pentru judeţul Constanţa, 50.000 de persoane vârstnice, cu vârstele cuprinse între 50 şi 74 de ani, aşa cum a menţionat şi doamna vicepremier, vor putea beneficia de serviciile de prevenţie medicală pentru testarea cancerului colorectal. Este un test care costă foarte mult în momentul de faţă, calculele noastre arată că peste 200 de euro se plătesc pentru astfel de teste care sunt făcute în regim de prevenţie. Aşadar, grupul ţintă de beneficiari pe care l-am avut în vedere va putea să efectueze acest test în mod gratuit pentru că începând de astăzi la Spitalul de Urgenţă aceste teste trebuie să fie gratuite”, a declarat Marcel Boloș, Ministrul Fondurilor Europene.

Vicepremierul, alături de ministrul fondurilor europene de la Constanța au plecat spre Mangalia, acolo unde au semnat, de asemenea un proiect în valoare de 5 milioane de euro pentru Spitalul  din Mangalia.

related posts

Leave a Comment