Home Actualitate Proiect important pentru Centrala Nucleară

Proiect important pentru Centrala Nucleară

by Antonia Mocanu
0 comment

România va construi încă două reactoare nucleare la Cernavodă cu 8 miliarde de dolari, bani pe care îi împrumută de la Banca de Import-Export a Statelor Unite ale Americii. Este cel mai mare pachet de finanțare primit până acum de România de la Washington care pune capăt acordului cu chinezii pe care-l parafase Victor Ponta pe când era prim-ministru.

România vrea să construiască încă două reactoare la Cernavodă și trebuie să facă revizia și renovarea celorlalte două vechi, care se află în funcțiune. În acest moment, Reactoarele 3 și 4 sunt în conservare, clădirile care le deservesc fiind finalizate în proporție de 52% pentru Unitatea 3 și, respectiv, 30% pentru Unitatea 4. Atât Unitatea 3, cât și Unitatea 4 nu au instalat niciun echipament major. Sistemul Energetic Național are nevoie ca de aer de încă două reactoare la Cernavodă.

Finalizarea construcției reactoarelor 3 și 4 este preconizată pentru anul 2030, iar banii vin de la Banca Americană de Import-Export, EXIM. Zilele trecute președintele Băncii Americane a vizitat Centrala Nucleară de la Cernavodă ca să vadă pentru ce anume va acorda împrumutul de 8 miliarde de dolari.

România și-a schimbat strategia de finanțare de ceva timp și se orientează acum către împrumuturi și tehnologii de proveniență occidentală. Guvernul de la București își dorește parteneri din Uniunea Europeană şi NATO.

Vizita americanilor de la Cernavodă pune capăt și îngroapă definitiv acordul pe care-l semnase Victor Ponta cu China, pentru un transfer de tehnologie în valoare de 6 miliarde și jumătate de euro la Centrala Nucleară. În urmă cu 3 ani statul român a negociat  cu China General Nuclear Power Corporation.

După finalizarea discuțiilor cu americanii, acordul de împrumut va fi semnat la București de către Ministrul Energiei.  

Sursa foto: Sursa foto: https://www.nuclearelectrica.ro

related posts

Leave a Comment