Home Actualitate Un cercetător român a câștigat un grant de aproape 1,5 milioane de euro

Un cercetător român a câștigat un grant de aproape 1,5 milioane de euro

by Florentina Lup
0 comment

Consiliul European pentru Cercetare (CEC) a anunțat astăzi, 9 decembrie, câștigătorii celui mai recent concurs de granturi, „Consolidator Grant”, destinat cercetătorilor aflați la mijlocul carierei.

Printre aceștia, cercetătorul român Andrei Terian-Dan, de la Universitatea ,,Lucian Blaga” din Sibiu, a câștigat un grant în valoare de 1,45 milioane de euro pentru proiectul „O istorie transnațională a literaturii române (TRANSHIROL)”.

Ipoteza de lucru a proiectului TRANSHIROL, și unul dintre elementele sale inovatoare, este aceea că o literatură „națională” nu ar trebui considerată în primul rând un sistem, ci mai degrabă o rețea definită de comunitățile transnaționale în care este integrată.

Andrei Terian-Dan și echipa sa și-au propus să documenteze istoria de cinci secole a literaturii române și creșterea progresivă a acesteia. Istoria transnațională a literaturii române încearcă să devină, în cele din urmă, o istorie a literaturii mondiale scrisă dintr-o perspectivă românească.

Proiectul va reuni nu numai un set de orientări de ultimă generație în materie de studii literare și în domeniul mai larg al teoriei culturii, ci și o serie de aspecte interdisciplinare, de la sociologie și imagologie și până la studii digitale și cantitative.

Expert în literatura română, pe parcursul carierei sale, profesorul Terian-Dan a fost cercetător invitat în Regatul Unit, Spania și Slovenia și își desfășoară în prezent activitatea la universitatea pe care a absolvit-o, și anume Universitatea ,,Lucian Blaga” din Sibiu.

related posts

Leave a Comment