Home Actualitate Planul european de combatere a cancerului – prioritatea Uniunii Europene

Planul european de combatere a cancerului – prioritatea Uniunii Europene

by Florentina Lup
0 comment

În 2020, 2,7 milioane de persoane din Uniunea Europeană au fost diagnosticate cu această boală și alte 1,3 milioane de persoane și-au pierdut viața din această cauză.

În lipsa unor măsuri concludente, se estimează că, până în 2035, numărul cazurilor de cancer va crește cu aproape 25 %, acesta devenind principala cauză de deces în UE. În plus, pandemia de COVID-19 a afectat grav activitățile de îngrijire în domeniul cancerului, perturbând tratamentele, întârziind stabilirea diagnosticului și vaccinarea și afectând accesul la medicamente.

Având în vedere aceste date statistice îngrijorătoare, Planul de combatere a cancerului stabilește o nouă abordare a UE în materie de prevenire, tratament și îngrijire. Va fi abordat întregul parcurs al bolii, de la prevenire la calitatea vieții pacienților bolnavi de cancer și a persoanelor care au supraviețuit acestei boli.

Noua strategie va fi pusă în aplicare cu ajutorul întregii game de instrumente de finanțare ale Comisiei Europene, Pentru acțiunile de combatere a cancerului, au fost alocate 4 miliarde de euro, inclusiv din partea programelor „UE pentru sănătate”, „Orizont Europa” și „Europa digitală”.

Planul prevede patru domenii principale de acțiune:

  1. Prevenirea prin acțiuni care abordează principalii factori de risc precum tutunul, consumul de alcool, poluarea mediului și substanțele periculoase.
  2. Depistarea timpurie a cancerului prin îmbunătățirea calității diagnosticelor și a accesului la acestea. Pentru a susține realizarea acestui obiectiv, va fi propus un nou program de screening pentru cancer.
  3. Diagnosticarea și tratamentul – până în 2030, 90 % dintre pacienții eligibili ar trebui să aibă acces la centre oncologice integrate naționale, conectate prin intermediul unei noi rețele la nivelul UE.
  4. Îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții bolnavi de cancer și pentru persoanele care au supraviețuit acestei boli, inclusiv reabilitarea, sprijinirea integrării sociale și a reintegrării la locul de muncă.

În plus, pentru a sprijini noile tehnologii, cercetarea și inovarea, va fi lansat un nou Centru de cunoștințe privind cancerul, care va contribui la coordonarea inițiativelor științifice și tehnice. Va fi instituită o inițiativă europeană privind imagistica, cu scopul de a dezvolta noi instrumente asistate de calculator.

related posts

Leave a Comment