Home Actualitate Nor de cenuşă vulcanică deasupra României

Nor de cenuşă vulcanică deasupra României

by Florentina Lup
0 comment

Norul de cenușă vulcanică produs de erupția vulcanului Cumbre Vieja, din Insulele Canare, va traversa teritoriul României începând de astăzi și până pe 28 septembrie.

Datele primite de Administratia Nationala de Meteorologie RA, furnizate de Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus EU, arată că în cursul ultimelor zile, în sudul și vestul Europei, concentrațiile de dioxid de sulf, pe întreaga coloană de aer (între sol și altitudinea de 10.000 de metri), s-au menținut la valori ridicate, iar evoluția estimată pentru propagarea acestui nor indică apropierea sa de vestul României, într-o primă etapă duminică, 26 septembrie, apoi extinderea sa luni, 27 septembrie. Circulația aerului se realizează din sector predominant sud-vestic favorizând-se, astfel, deplasarea către est a norului care va traversa teritoriul României, în intervalul menționat.

Norul de cenușă vulcanică este un amestec de vapori de apă, de gaz vulcanic și particule fine, solide, de magma pulverizată, solidificată și răcită. Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și gestionată de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului – ANPM asigură monitorizarea permanentă a calității aerului înconjurător pe întreg teritoriul României. Până în prezent nu sunt puse în evidență creșteri ale poluanților atmosferici.

related posts

Leave a Comment