Home Actualitate Parlamentul a ADOPTAT, în formulă inedită, STAREA DE URGENȚĂ decretată de Klaus Iohannis

Parlamentul a ADOPTAT, în formulă inedită, STAREA DE URGENȚĂ decretată de Klaus Iohannis

by tomisnews
0 comment

Parlamentul României s-a întrunit joi, de la ora 12:00, în şedinţă comună online, consacrată solicitării preşedintelui Klaus Iohannis privind încuviinţarea stării de urgenţă pe teritoriul României, instituită prin Decretul nr.195/2020.

Pentru prima dată a fost folosită o procedură specială de dezbatere şi vot electronic la distanţă, aprobată luni de Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, ca urmare a măsurilor instituite pentru combaterea epidemiei de coronavirus.

În acest sens, miercuri, deputaţii şi senatorii au avut o şedinţă – test, simulând votul online. Votul deputaţilor şi senatorilor s-a exercitat printr-o aplicaţie informatică realizată intern de către departamentele de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Preşedinţii celor două Camere, Marcel Ciolacu – Camera Deputaților şi Titus Corlăţean – Senat, au fost prezenți în sala de plen, iar fiecare grup parlamentar a avut la dispoziție doar maxim 5 minute pentru dezbateri. Dezbaterile au avut loc prin sistemul de teleconferinţă audio, parlamentarii și-au susținut intervenţiile în conexiune telefonică directă cu sala de plen, discursurile fiind transmise în direct.

Ponta: „De acum încolo, românii pot să se bazeze doar pe ei, nu pe guvern

Primii care au vorbit au fost liderii de grup din Camera Deputaților. Din partea PSD a avut o intervenție Alfred Simonis, iar din partea PNL – Florin Roman (două intervenții, întrucât prima dată nu a funcționat sonorul), USR – Dan Barna, PRO Europa – Victor Ponta, UDMR – Kelemen Hunor, PMP – Marius Pașcan (la fel ca Roman) și minorități – Varujan Pambuccian. Au urmat liderii de grup din Senat, astfel: PNL – Daniel Fenechiu, PSD – Robert Cazanciuc și neafiliați – Călin Popescu Tăriceanu.

Cel mai vehement a fost Victor Ponta, care a punctat faptul că ceea ce s-a votat joi este prea puțin și prea târziu:

„Ceea ce adoptăm azi e prea puțin și prea târziu. Degeaba ratificăm stare de urgență, dacă guvernul nu ia măsurile pe care cetățenii le așteaptă. Ne așteptam toți ieri să se anunțe foarte clar că nu se mai fac executări pentru neplata utilităților, că până pe 15 iunie firmele nu mai plătesc contribuțiile – cu condiția să nu dea oameni afară, că până pe 15 septembrie firmele și oamenii nu mai plătesc rate și că până la sfârșitul anului firmele care produc alimente și echipament sanitar nu plătesc nici un impozit și au sprijin de la guvern. Nu am auzit nimic și ce facem noi acum e prea puțin. Mai departe, nu se reflectă nimic din ceea ce se întâmplă… În ianuarie – februarie știam că vine, dar noi discutam despre anticipate… Starea de urgență s-a declarat luni, de parcă în weekend nu e stare de urgență… De acum încolo, din păcate, românii pot să se bazeze doar pe ei, nu pe un guvern pe care nu l-au vrut și pe care noi nu l-am votat”, a spus Ponta.

Titus Corlățean a subliniat faptul că activitatea parlamentară nu va fi suspendată, Birourile Permanente ale Parlamentului vor continua să funcționeze „nu doar pe timp de pace, ci mai ales în condiții de criză, așa cum ne-au mandatat cetățenii”.

Fiecare parlamentar și-a exprimat opţiunea de vot prin acţionarea unuia dintre butoanele: DA, NU, AB (abţinere) şi NU VOTEZ. Procedura de vot a durat 7 minute și 30 de secunde, rezultatul a fost afișat pe ecranul dispozitivului electronic de pe care a fost urmărit streaming-ul și a fost, tot ca o premieră, în… unanimitate, toți parlamentarii votând pentru.

Marţi, Comisiile parlamentare de apărare, juridice şi sănătate au dat rapoarte comune de încuviinţare a decretului preşedintelui României. Şi Comisiile parlamentare pentru buget şi pentru drepturile omului ale celor două Camere ale Parlamentului au dat, la rândul lor, avize comune favorabile.

related posts

Leave a Comment