Home Actualitate Pădurile din România, nepăzite

Pădurile din România, nepăzite

by Antonia Mocanu
0 comment

Din cauza datoriilor acumulate statul român lasă pădurile fară pază. Peste 250.000 de hectare de pădure din România nu sunt păzite şi sunt expuse furturilor. Și din păcate situația ar putea deveni dramatică deoarece statul are restanţe la plată şi de nouă luni pentru aceste servicii. Anunțul a fost făcut de Comunitatea Forestierilor din România.  


Acţiunea de preluare în pază a pădurilor neadministrate a devenit o problem încă din 2017. În doi ani de zile  au fost preluate în pază doar 33% dintre aceste suprafeţe, adică 126.000 de hectare din totalul de 385.000 de hectare. De vină pentru această situație, susțin forestierii din România este chiar statul român  care nu decontează serviciile de pază, deşi ar fi vorba de sume modice. Asta în condițiile în care vorbim de  pădurile decretate de interes naţional şi de siguranţă naţională. Forestierii spun că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) nu a decontat serviciile de pază a pădurilor efectuate de ocoalele silvice, întârzierile fiind în creştere constantă de la trei la nouă luni. Potrivit unui calcul realizat de forestierii din România efortul bugetar estimat pentru preluarea în pază a tuturor pădurilor neadministrate, la un cost mediu al pazei de 15 euro/ha, ar fi fost de doar 6 milioane euro/an.

În acest sens, Federatia Forestierilor solicită guvernantilor să identifice problemele reale din acest domeniu, să demareze consultări cu organizaţiile patronale şi profesionale din sector şi să găsească cele mai bune soluții pentru rezolvarea acestei situații.

related posts

Leave a Comment