Modificări importante aduse în Codul Rutier. Sunt schimbări pe care orice șofer ar trebui să le cunoască pentru a evita o posibilă amendă. De pildă, potrivit noilor prevederi, conducătorii care circulă prea încet pot fi amendați.
Codul Rutier a primit recent mai multe modificări. Una dintre cele mai importante se referă la introducerea unei sancțiuni cu amendă și pentru șoferii care merg prea încet, sub limita minimă admisă, pe un sector de drum, punând astfel în pericol siguranța traficului.
Până acum, doar șoferii care depășeau limita maximă de viteză pe un sector de drum din România puteau fi sancționați cu amendă sau cu amendă și reținerea permisului de conducere, în funcție de viteza înregistrată de aparatul radar. Conform modificărilor aduse Codului Rutier, însă, și șoferii care merg prea încet, sub limita minimă admisă, pot fi sancționați.
Există străzi cu limită minimă de viteză, iar dacă șoferii nu circulă peste acea valoare când drumul este liber, sunt pasibili de amendă. De asemenea, cel mai probabil este ca aceștia să primească amendă în afara localității, când circulă nejustificat cu o viteză de cel puțin 10 km/h sub limita stabilită pentru porțiunea respectivă de drum județean, drum național, drum expres sau autostradă.
Amenda pentru nerespectarea vitezei minime pe un sector de drum este de 2-3 puncte, respectiv între 290 de lei și 435 de lei, având în vedere că valoarea punctului de amendă este de 145 de lei.
Există şi multe situații în care această prevedere nu poate fi aplicată. În marile orașe, unde traficul este congestionat constant, se circulă bară la bară și, de cele mai multe ori, se stă pe loc. În acest caz niciun polițist nu poate da amendă pentru viteză mică.
De asemenea, în situația în care șoferii caută un loc de parcare, o adresă sau un spațiu în care să staționeze să șă nu încurce circulația.