Home Actualitate Misiune dificilă, la Constanța

Misiune dificilă, la Constanța

by Antonia Mocanu
0 comment

Începe scoaterea oilor moarte de pe vaporul scufundat în portul Midia. Epava navei este la cheu, sprijinită și legată de doua barje ca să nu se duca iar la fund, iar acum autoritățile se pregătesc ca să intre în vapor. Sunt măsuri  maxime de securitate biologică datorită mediului toxic datorat descompunerii celor 14 mii de oi.

La mal, muncitorii au început pregătirile pentru a scoate oile care au murit la bord. Acestea vor ajunge pe o barjă și de acolo în containere specializate cu care vor fi transportate la un centru de neutralizare din județul Tulcea. Autoritătile vor să știe clar câte recipiente-container vor fi încărcate pentru ca să poată avea evidența foarte clară.

Din datele analizate de autorități, la bordul navei trebuie să mai fie aproximativ 14.300 de oi.  Numărul ar putea fi mult mai mare, mai ales că scafandrii care au verificat interiorul navei au găsit punți suplimentare. Din această cauză, pe puntea de descărcare vor fi instalate cititoare electronice ale crotaliilor de plastic din urechea oilor. Animalele care vor fi găsite fără ele vor fi încărcate separat. Rămâne problema apelor reziduale care umplu în acest moment magaziile de marfa ale navei, și n-au curs în mare.

Din cauza pericolului uriaș de contaminare a muncitorilor se vor folosi miniexcavatoare controlate de la distanță prin telecomandă, si mini-încărcătoare pentru zonele înguste, spațiul dintre unele punți fiind de aproximativ un metru înălțime.

Toți cei implicați în operațiunea de curatare a vaporului sunt vaccinați și vor purta costume speciale, având în vedere că există risc biologic. Autoritățile monitorizează în continuare calitatea aerului și a apei din zona portului Midia.

Sursa foto: digi24.ro

related posts

Leave a Comment