Home Actualitate Lista completă a restricțiilor ce vor intra în vigoare în România, începând de luni, 9 noiembrie

Lista completă a restricțiilor ce vor intra în vigoare în România, începând de luni, 9 noiembrie

by Romanov Alex
0 comment

La propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, Grupul de Comunicare Strategică a făcut publică hotărârea Comitetului prin care sunt propuse o serie de măsuri mai aspre, începând de luni, 9 noiembrie. Iar pentru a intra în vigoare, aceste restricții trebuie aprobate prin hotărâre de Guvern.

Întâi de toate, masca va fi obligatorie pe tot teritoriul țării, vor fi impuse de asemenea restricții de circulație, iar declarația pe proprie răspundere va fi obligatorie pentru deplasarea pe timpul nopții.

De altfel, alte măsuri importante care vor intra în vigoare de luni sunt: cursurile în învățământul preuniversitar să se desfășoare online, reuniunile și petrecerile publice sau private, indiferent că se desfășoară în spații închise sau deschise, vor fi complet interzise, magazinele să își încheie programul la ora 21.00, iar piețele care se află în spații închise să își suspende activitatea, în timp ce piețele din spații deschise își pot continua activitatea. Farmaciile, benzinăriile și operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu își vor putea desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Iată și celelalte măsuri propuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență:

– instituirea obligației purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, la nivel național, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise și închise, indiferent de valoarea ratei de incidență cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile.

– toate instituțiile publice, precum și toți operatorii economici publici sau privați să aibă obligația organizării activității și desfășurării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activității nu permite acest lucru, să se organizeze programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în cel putin două grupe care să înceapă, respectiv să încheie activitatea la o diferență de cel putin 2 ore. Respectarea aplicării acestei măsuri se urmărește de prefecți și de către Inspecția Muncii.

– în toate localitățile, activitățile didactice care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ să se desfășoare în sistem on-line.

– în toate localitățile din România, să fie interzisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00.

Deplasarea în acest interval va fi permisă doar în următoarele situații, pe baza legitimației de serviciu, a adeverinței eliberate de angajator sau a declarației pe propria răspundere, în funcție de situație:

– deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodarie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și inapoi;

– deplasarea pentru asistență medicală ce nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

– deplasări în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al caror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

– deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele si prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

– interzicerea desfășurării de reuniuni cu prilejul unor sarbatori, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private.

– suspendarea activității piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor. Se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Pentru spațiile exterioare în care se desfășoară activități de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice, care au fost amenajate și pot fi asimilate spațiilor publice închise, astfel cum sunt ele definite în Legea pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun nr. 349/2009, cu modificările și completările ulterioare, sunt aplicabile următoarele reguli și măsuri:

– activitatea este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6.00-23.00, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6.00-23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori;

– activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00-23,00, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6.00-23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, și doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități în județele/localitățile unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

De asemenea, CNSU propune instituirea obligației pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private să-și organizeze și desfășoare activitatea în intervalul orar 05.00 – 21.00. (2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), în intervalul orar 21.00 – 05.00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Unitățile farmaceutice, benzinăriile și operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Măsurile ar urma să fie valabile 30 de zile.

sursa foto: spotmedia.com

related posts

Leave a Comment