Home Actualitate Informații noi ies la lumină după incendiul de la Biserica din Tomis Plus! Preotul paroh a primit nouă avertismente de la pompieri, pentru mai multe nereguli constatate în trecut

Informații noi ies la lumină după incendiul de la Biserica din Tomis Plus! Preotul paroh a primit nouă avertismente de la pompieri, pentru mai multe nereguli constatate în trecut

by PĂUN IONELIA
0 comment

În urma parcurgerii unor documente privind controalele tematice anterioare efecutate la lăcașurile de cult, premergător Sfintelor Sărbători Pascale, a fost identificat un document de control întocmit în anul 2017 de o echipă de control din cadrul Inspecției de Prevenire care a efectuat o verificare la o anexă din curtea bisericii respective, ce nu figura în documentația depusă pentru aviz. Construcția era din material combustibil (lemn). Pentru deficiențele constatate, preorul paroh a fost sancționat cu nouă avertismente.

Printre neregulie constatate, menționăm: construcția improvizată funcționa fără solicitarea și obținerea autorizației de securitate la incendiu, nu era organizată activitatea de apărare împotriva incendiilor, mijloacele de primă intervenție (stingătoarele) nu erau verificate, instalația electrică era exploatată cu deficiențe și improvizații.

În data de 02.09.2012, Parohia Sf. Mare Muceniță Ecaterina a solicitat aviz de securitate la incendiu necesar demarării lucrărilor de construcție la un lăcaș de cult – nivel parter, construcție din beton – situat pe strada Brest, cartierul Tomis Plus, Constanța. Inspecția de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța a acordat avizul de securitate la incendiu, în baza documentației trimise.

Ulterior, în data de 23.11.2021, a mai fost solicitat un aviz de securitate la incendiu de modificare în curs de execuție pentru același lăcaș de cult, dar cu regimul de înălțime s+p+2e, contruit tot din zidărie. Aceeași solicitare a Parohiei Sf. Mare Muceniță Ecaterina conținea și un lăcaș social cu același regim de înălțime (s+p+2e), construcție din beton.

Pentru lăcașul de cult nu a fost solicitată autorizația de securitate la incendiu deoarece construcția nu a fost finalizată, acest document solicitându-se după terminarea lucrărilor de construire. Având în vedere că, în evidențele instituției noastre lăcașul de cult era în construcție, menționăm că nu a fost planificat nici un control de specialitate la acest obiectiv.

Potrivit celor constatate de primele echipaje sosite la locul evenimentului din data de 28.08.2022, deși a fost emis un aviz pentru un lăcaș social s+p+2e, în teren existau, de fapt, niște anexe cu regim de înălțime parter. Tototdată, în aviz figurează o construcție din zidărie, iar în teren era o construcție din lemn.

În perioada următoare, inspectorii de prevenire vor derula un control pentru verificarea legalității funcționării pe linia securității la incendiu.

related posts

Leave a Comment