Home Actualitate Gruparea navală NATO, escală în portul Constanța

Gruparea navală NATO, escală în portul Constanța

by Romanov Alex
0 comment

Vizită NATO la Constanța. În portul românesc, cinci nave militare străine, din țări precum Grecia, Bulgaria, Italia, Franța sau Turcia, fac o escală, în această perioadă, în cadrul misiunii NATO de luptă împotriva minelor.

Înainte de escala din portul Constanța, gruparea navală NATO a desfășurat misiuni specifice în bazinul Mării Negre, a participat la Exercițiul multinațional „Poseidon 20”, organizat de forțele navale ale Bulgariei, și a executat exerciții comune cu navele militare din Ucraina, în vestul Peninsulei Crimeea.

Pentru respectarea măsurilor de limitare a răspândirii și infectării echipajelor navelor militare cu noul coronavirus, au fost anulate vizitele oficialilor militari străini la autoritățile militare și civile din Constanța, precum și activitățile de instruire comune, din portul militar, iar marinarii militari străini vor rămâne în izolare la bordul navelor, pe toată perioada escalei din România.

Dată fiind importanța strategică a regiunii Mării Negre, prezența adaptată maritimă a Alianței Nord-Atlantice, în bazinul pontic, a devenit ceva firesc, ca o continuare normală a măsurilor de asigurare-reasigurare a securității colective, pe flancul estic. Prin acțiunile întreprinse, țara noastră a demonstrat, în ultimii ani, că este un furnizor important de securitate în regiune.

Pe parcursul anului 2020, Comandamentul Maritim Aliat al NATO a trimis de cinci ori grupări navale permanente, în Marea Neagră, pentru a asigura o prezență navală constantă, în vederea întăririi posturii de descurajare și de apărare a statelor aliate din zonă, iar Forțele Navale Române au contribuit, anul acesta, cu nave, aeronave și cu peste 700 de militari la aceste misiuni ale Alianței.

Astfel, timp de aproximativ 100 de zile, marinarii militari români au arborat pavilionul NATO la catarg și au desfășurat, în Marea Neagră, misiuni specifice împreună cu navele militare aliate, de trei ori în cadrul grupării navale NATO cu puitorul de mine „Constantin Bălescu” și de două ori în cadrul grupării navale NATO, cu fregata „Regina Maria”, în lunile martie și iulie.

sursa foto: Forțele Navale Române

related posts

Leave a Comment