Home Actualitate Folclorul – punte de legătură între etnii, la Festivalul Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco – Tătar

Folclorul – punte de legătură între etnii, la Festivalul Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco – Tătar

by Florentina Lup
0 comment

În prezența unui public numeros care a umplut, sâmbătă 3 septembrie 2022, sala Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, ansamblurile participante la cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco – Tătar, manifestare susținută de Consiliul Județean Constanșa, au pus în valoare una dintre cele mai de preț moșteniri  pe care fiecare dintre comunitățile etnice din România o au: folclorul.

În cele peste trei ore de spectacol, au evoluat ansambluri de la comunitățile de bulgari, greci, evrei, macedoneni, sârbi, croați, romi, ucraineni, turci, tătari, iar din Turcia a răspuns invitației la festival ansamblul din Bursa.

În deschiderea spectacolului, președintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, Gelil Eserghep, a înmânat câte o plachetă președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, și primarului municipiului Constanța, Vergil Chițac, în semn de mulțumire pentru susținerea demersurilor de promovare a valorilor identitare ale etniei tătare.

La eveniment au fost prezenți și deputatul UDTTMR, Varol Amet, muftiul Muurat Iusuf, subsecretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, Dincer Geafer, subsecretarul de stat de la Ministerul Tineretului și Sportului, Radu Antohi, consulul general al Republicii Turcia la Constanța, Emre Yurdakul.

Cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco – Tătar, eveniment cu tradiție la Constanța, s-a încheiat duminică, 4 septembrie 2022, cu reprezentații artistice susținute de ansamblurile participante în localitățile Medgidia, Mangalia și Techirghiol.

Festivalul Internațional al Portului, Dansului și Cântecului Popular Turco – Tătar este o manifestare cu tradiție pentru comunitatea tătară, un mesager al valorilor identitare, care și-a câștigat un loc important în seria evenimentelor culturale, reprezentative pentru județul Constanța. Ediția de anul acesta a festivalului a beneficiat, în premieră, de susținerea Consiliului Județean Constanța.

related posts

Leave a Comment