Home Actualitate Etnicii tătari au sărbătorit Ramazan Bayram-ul

Etnicii tătari au sărbătorit Ramazan Bayram-ul

by Florentina Lup
0 comment

Peste 500 de etnici tătari au participat luni, 2 mai 2022, la activitatea tradițională organizată de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România cu prilejul Ramazan Bayram-ului.

Au fost prezenţi la eveniment Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, Iulian Soceanu, primarul orașului Techirghiol, George Scupra, primarul orașului Ovidiu, dar și directori ai unor instituții din subordinea Consiliului Județean și Primăriei Constanța.

De asemenea, au fost alături de comunitate și deputatul UDTTMR, Varol Amet, muftiul Muurat Iusuf, subsecretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, Dincer Geafer, precum și consulul general al Republicii Turcia la Constanța, Emre Yurdakul.

În deschiderea evenimentului, președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a adresat mulțumiri membrilor comunității care, indiferent de context și de greutățile întâmpinate, au rămas alături de uniune și, în perioada 2016 – 2020, au luptat pentru ca aceasta să își redobândească toate drepturile de care se bucură minoritățile naționale din România.

Președintele UDTTMR a fost urmat de consulul Emre Yurdakul, care a transmis un mesaj de felicitare, subliniind importanța păstrării tradițiilor la nivelul comunităților etnice. Mesaje de felicitare au transmis și președintele Consiliului Județean Constanța și primarul municipiului Constanța, cei doi evidențiind bunele relații pe care le au cu conducerea uniunii și îndemnându-i pe membrii comunității să fie mereu alături de UDTTMR, de conducerea organizației și să fie mândri de ei înșiși și de cei care îi reprezintă. De asemenea, Mihai Lupu a ținut să sublinieze că atât Consiliul Județean Constanța, cât și Primăria Constanța sunt alături de liderii comunității și că îi susțin în demersurile lor pentru a asigura etnicilor toate drepturile ce li se cuvin.

Au mai luat cuvântul subsecretarul de stat, Dincer Geafer, deputatul UDTTMR, Varol Amet, și muftiul Muurat Iusuf, acesta din urmă punând un accent deosebit pe nevoia de consolidare a UDTTMR și pe faptul că este de datoria fiecărui membru să fie alături de uniune și să susțină activitățile derulate de organizația care îi reprezintă.

Participanții la activitate s-au putut bucura și de un frumos program artistic cu dansuri și muzică tradiționale tătărești susținut de Ansamblul „Can Renkler” al filialei Topraisar a UDTTMR.

related posts

Leave a Comment