Home Actualitate Cazinoul va străluci din nou

Cazinoul va străluci din nou

by Antonia Mocanu
0 comment

Cazinoul de altădată va redeveni bijuteria arhitectonică a Constanței. Echipele de experți au început deja lucrările de reabilitare, iar zilele acestea mai mulți specialiști din Germania și Austria testează probele de tencuială, finisajele și ornamentele, pentru ca materialele folosite să fie de cea mai bună calitate.  

Simbolul Constanței va avea parte de o transformare radicală. Întâi de toate, spațiile interioare vor fi proiectate astfel încât Cazinoul să își recâștige aerul boem de altădată. În interiorul acestuia, va exista și o expoziție permanentă cu istoria acestui monument reprezentativ al orașului de la malul mării. Coordonatorul lucrărilor de la Cazino, alături de arhitectul constănțean Radu Cornescu, au furnizat primele detalii și indicii despre modul în care se vor desfășura activitățile de restaurare.

RADU CORNESCU, architect „Pe partea de arhitectură este cea mai multă muncă. O să se înceapă cu fațadele, au venit deja de câteva zile câțiva experți și au testat probele. Probe de parament, de tencuială, de finisaje de tot felul și au fost trimise și în Austria, și în Germania pentru că în 1910 nu existau anumite norme pe care noi le avem astăzi. Acestea probe ne vor da niște răspunsuri, iar aici se vor folosi cele mai bune materiale ca să reziste la aceste condiții”.

MARIUS STAN, coordonator lucrări „Lucrări de demolare și desfacere a elementelor introduse ulterior construcției inițiale pentru a reveni la forma inițială. Elemente verticale, planșee și elemente introduse ulterior”.

Totul va fi refăcut conform proiectului original. Echipele de restauratori au găsit printre ziduri, schițe ascunse cel mai probabil de deținuții care au lucrat la renovarea Cazinoului în anii 1950. De altfel, după ce se va lucra la partea de rezistență și arhitectură, vor fi realizate picturi murale și va fi adus mobilier de epocă, creat după modelele de acum 100 de ani.

RADU CORNESCU, arhitect  „După ce se fac toate acestea, partea de rezistență, partea de arhitectură, se vor face și la sfârșit picturi murale, o să trebuiască adus un mobilier care să rimeze cu ce a fost și să fie de epocă, să vedem ce se întâmplă cu lampioane, lampadare, felinare, balustrăzi”.

După finalizarea lucrărilor care vor dura aproximativ 24 de luni, Cazinoul va fi redat circuitului turistic.

related posts

Leave a Comment