Home Actualitate Forță de muncă pentru litoral

Forță de muncă pentru litoral

by Antonia Mocanu
0 comment

Deși cuvântul de ordine la malul mării este incertitudine, hotelierii nu își pierd încă speranța că în cele din urmă ne vom putea bucura de vacanțe, iar litoralul românesc va deveni destinația preferată a românilor. Așa că timid, dar sigur, se pregătesc să își deschidă unitățile de cazare.  Mulți dintre ei sunt acum în căutare de personal. Mai ales că noile reguli pe care Guvernul a anunțat că le va impune în domeniul ospitalității vor necesita o suplimentare substanțială de angajați.

În anii trecuți hotelierii se plângeau de lipsa forței de muncă. Lipseau ospătarii, bucătarii, cameristele. Iar situația nu pare să fie mai bună nici anul acesta. Mai grav este că în condițiile create de pandemia de covid, numărul de angajați trebuie să fie mult mai mare. Hotelierii spun că în ceea ce privește supravegherea turiștilor va fi nevoie de personal suplimentar și la fel și de ospătari. 

Chiar dacă restaurantele vor funcționa, mulți dintre turiști vor prefera să servească masa în camera, iar pentru asta este nevoie de angajați în plus. În unele unități de cazare există și centre medicale, iar în aceste cazuri patronii au anunțat că vor angaja inclusiv personal de specialitate.

Și anul acesta mulți dintre hotelierii de la malul mării vor miza pe serviciile oferite de angajații aduși din străinătate. Cei mai mulți provin din Sri Lanka și Etiopia. Proprietarii le oferă pe lângă salariu, cazare și masă. Este varianta cea mai la îndemână în condițiile în care românii preferă să plece în Occident.

Anul trecut s-a înregistrat pe litoral un deficit de peste 20.000 de angajați.

related posts

Leave a Comment