Home Actualitate Care este situația creșelor constănțene?

Care este situația creșelor constănțene?

by Antonia Mocanu
0 comment

Criza locurilor în creșele contănțene devine acută. Sute de părinți vor trebui să angajeze o bonă sau să caute o unitate particulară ori chiar să renunțe la serviciu din cauză că nu vor mai prinde un loc în creșele de stat. Numărul locurilor disponibile este mult sub cel al cererilor. Autoritățile caută soluții însă chiar și așa mulți copii vor rămâne acasă.  


În Constanța, nevoia de locuri în creșe este foarte mare în prezent, de două ori mai mare decât capacitatea actuală. Sunt părinți care își depun dosarele chiar și cu un an înainte de a-și duce copilul la creșă, tocmai pentru a fi sigur că au locul asigurat. Chiar și așa, dacă nu întrunesc punctajul necesar riscă să fie lăsați pe dinafară. În acest moment toate cele 300 de locuri pe care municipalitatea le are înregistrate sunt deja ocupate.

Mulți dintre părinții care și-au depus actele la primărie așteaptă acum cu emoție afișarea listelor de către Direcția Generală de Asistență socială. Alții au decis să meargă în sistemul privat. Acolo sunt locuri suficiente, la fel și personal calificat, iar procesul educațional este unul mai bun.

Municipalitatea a lansat chiar și anunțuri pe site-ul isitituției prin care anunță că doresc să închirieze astfel de spații în mai multe zone ale orașului, însă doritorii se lasă asteptați. Asta în condițiile în care creșele se deschid în mai puțin de trei săptămâni.

Autoritățile locale au încercat încă din februarie închirierea de spații. Această variantă ar rezolva însă doar pentru moment problema  locurilor din creșe. Între timp la alte trei se fac lucrări de reabilitare cu fonduri europene. Pentru un copil, în creșele de stat părinții plătesc o taxă de hrană în valoare de 15 lei pe zi. La privat taxele variează între 800 de lei și 1.500 de lei pe lună, funcție de regimul de masă pe care îl doresc părinții și activitățile educaționale de care beneficiează copiii.

related posts

Leave a Comment