Home Actualitate „Băile Puturoasa” de la Hârșova, punct turistic neexploatat

„Băile Puturoasa” de la Hârșova, punct turistic neexploatat

by Antonia Mocanu
0 comment

Cu toții am auzit de stațiunea Techirghiol și de beneficiile băilor cu apă sărată din lacul Techirghiol, dar și de proprietățile nămolului saproprelic. Însă știați că la 85 de kilometrii de Constanța, la Hârșova mai precis există un loc care se numește din popor „Băile Puturoasa” care sunt de fapt două piscine ce au apă cu proprietăți terapeutice? Zona nu este amenajată, iar terenul pe care aceste se află este al celor de la Romsilva și în acest sens autoritățile locale din Hârșova nu pot face foarte multe demersuri pentru ca zona să nu mai arate dezolant. Cu toate acestea, turiștii din toate colțurile țării au auzit de beneficiile băilor de la Hârșova și le-au luat cu asalt, indiferent de faptul că acolo nu există un specialist care să îi îndrume în ceea ce privește timpul petrecut sau afecțiunile la care apa din Băile Puturoasa sunt utile.

La 85 de kilometri de Constanța, la Hârșova există un punct de atracție atât pentru localnici, dar și pentru turiști, însă neexploatat. „Băile Puturoasa” sunt de fapt două piscine la marginea orașului, pe malul Dunării care atrag turiști din întreaga țară, care au auzit de proprietățile terapeutice ale apei. Teoretic, apa are indicaţii terapeutice pentru afecţiuni reumatice, ginecologice, dermatologice şi neurologice, însă chiar şi aşa, „comoara” de la Hârșova nu este exploatată la adevărata ei valoare.

Viorel Ionescu, primar Hârșova „Este un loc improvizat pe malul Dunării. Din informațiile mele acest puț a fost întâmplător, cineva a forat acolo, nu știu de ce a forat pentru că nu era proprietatea persoanei respective, acolo este terenul Regiei Naționale a Pădurii în speță Ocolul Silvic Hârșova. A găsit acel puț, l-a captat și fiind la drum bineînțeles a fost mult mai accesibil pentru cei care au trecut prin Hârșova.

„Băile Puturoasa” datează aproximativ din anul 1978 de când au fost găsite documente care atestă proprietățile apei de acolo. Aceste buletine de analiză au fost refăcute în decursul anilor, iar rezultatul a fost același de fiecare dată.

Viorel Ionescu, primar Hârșova „Am găsit într-o arhivă, căutând, am buletine de analiza din 1978, din 1991, și apoi am mai făcut eu în 2017. Buletine ce arată că această calitate a apei nu s-a schimbat pe parcursul acestor câteva zeci de ani.

„Bazinul infinity” are vedere directă către Dunăre, însă spațiul acesteia este unul extrem de mic. Specialiştii spun că izvorul sulfuros se află la 20 de metri sub pământ, de-a lungul malulului drept fluviului. Apa este foarte caldă, având în jur de  38-40 de grade Celsius.

Din nefericire, locul nu este nici îngrădit, nici păzit și nu beneficiază nici de un specialist care să recomande sau nu efectuarea unei băi acolo, iar totul este lăsat la latitudinea oamenilor care decid sau nu, în funcție de afecțiunile pe care le au să se scalde în apa sulfuroasă din „Băile Puturoasa”.

Terenul pe care se află acestea este al Ocolului Silvic Hârșova, iar autoritățile locale din localitate nu au cum să intervină în zonă momentan.

Schimbarea locului într-un adevărat punct de atracție pentru județul Constanța se află însă lista edilului. De asemenea și transformarea zonei într-o stațiune balneară, care, potrivit acestuia ar deschide noi orizonturi pentru localitate.

Viorel Ionescu, primar Hârșova „Din punctul meu de vedere dacă se face o modificare legislativă de a ușura localitățile precum primirea acestui statut de stațiune balneară către localitățile ce pot demonstra că are astfel de resurse minerale să devină stațiune balneară că ulterior pe fonduri europene și un partener public privat să poată fi valorificate aceste ape că Hârșova să redevină un punct de atracție mai cunoscut mai important decât până acum unde să se facă un tratament sub supraveghere de specialitate. Ar fi util pentru că ar degreva puțin. Arătăm puțin că și noi avem ape cu calități curative și ar degreva puțin aglomerarea acestui turism balnear de pe litoral. Acest statut îmi dă posibilitatea mie ca primar să fiu gospodar și să mă dezvolt. În baza acestui statut pot accesa proiecte europene pentru dezvoltarea infrastructurii.

Punctul de atracție de la Hârșova strânge an de an, vară de vară turiștii mai tineri sau mai în vârstă care au făcut din scăldatul în „Băile Puturoasa” o obișnuiță, revenind aici. 

related posts

Leave a Comment