Home Actualitate Asociația Dăruiește Aripi a primit recunoașterea ca fiind de utilitate publică

Asociația Dăruiește Aripi a primit recunoașterea ca fiind de utilitate publică

by PĂUN IONELIA
0 comment

Asociația Dăruiește Aripi este certificată de Guvernul României ca instituție de utilitate publică din data de 9 septembrie 2022. Dăruiește Aripi este autoarea unor proiecte în premieră pentru România: Registrul Național al Cancerelor la Copil, primul studiu național de supraviețuire în cancerul pediatric și prima analiză națională privind nevoile părinților care au copii cu cancer. 

În plus față de inovația adusă în serviciile de asistență medicală onco-pediatrică, Asociația a derulat proiecte de dotare cu echipamente și modernizarea infrastructurii spitalicești care acoperă specialități precum neonatologie,  pediatrie, chirurgie și primiri urgențe. Cele mai multe dintre acestea au fost implementate în Constanța și sud-estul țării, fiind ulterior extinse în București și regiunea Muntenia și, în viitorul apropiat, Iași si Moldova. Asociația s-a mai implicat în gestionarea epidemiei de coronavirus și în furnizarea de asistență pentru copiii cu cancer din Ucraina. De la lansarea activității sale, în 2013, Dăruiește Aripi a gestionat finanțări în valoare de peste 6 milioane de euro

Planurile Asociației Dăruiește Aripi pentru următorii cinci ani includ extinderea și digitalizarea asistenței medicale onco-pediatrice la nivel național, precum și contribuția la elaborarea de proiecte la nivel european. Statutul de organizație de utilitate publică va fi un instrument important în acest sens.  

Prima recunoaștere internațională a fost deja făcută de Parlamentul European în 2021. Registrul Naţional al Cancerelor la Copil, dezvoltat împreună cu Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică din România, a primit Premiul Cetăţeanului European. O premieră pentru România, Registrul permite evidența realistă (și nu estimată) a nevoilor specifice cancerului la copii: numărul copiilor bolnavi, incidenţa (frecvenţa la apariţie), distribuţia pe localizări, nevoile de îngrijire anuală, nevoia de medici și secţii de specialitate, necesarul de medicamente, investigaţii specifice și dispozitive medicale.  

related posts

Leave a Comment