Home Actualitate ANSVSA – investiţie de peste 5 milioane de euro pentru alimente mai sigure

ANSVSA – investiţie de peste 5 milioane de euro pentru alimente mai sigure

by Romanov Alex
0 comment

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va investi peste 5 milioane de euro pentru achiziţionarea unor echipamente menite să mărească capacitatea analitică în privinţa determinării reziduurilor de pesticide din probe de produse alimentare de origine nonanimală (fructe şi legume), prelevate în cadrul controalelor oficiale.

ANSVSA va dezvolta şi implementa metode de analiză specific determinării reziduurilor de pesticide din produse alimentare prin investiţii în cadrul Institului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV) şi Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Constanţa, Suceava, Bucureşti, Olt şi Ialomiţa.

Prin investiţiile în echipamente performante şi metode de analiză, se va întări capacitatea analitică actuală, se va reduce timpul de eliberare al buletinelor de analiză la 24 de ore, ceea ce va creşte viteza de reacţie a serviciilor veterinare şi, implicit, gradul de protecţie al sănătăţii consumatorilor.

În acest moment, determinarea reziduurilor de pesticide din produse alimentare de origine nonanimală se efectuează în cadrul a 3 laboratoare sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor ce aparţin Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Bucureşti, Constanţa şi Olt. Echipamentele de laborator utilizate, cu excepţia celor din Constanţa, au fost achiziţionate în perioada 2008-2009.

Capacitatea analitică actuală a laboratoarelor din reţeaua ANSVSA, pentru aceste determinări, face ca timpul de eliberare a buletinelor de analiză să fie de 3-4 zile.

O parte din bani vor fi direcţionaţi către dezvoltarea şi implementarea de metode de analiză specific determinării acizilor graşi trans (AGT), a hidrocarburilor aromatice/benzopirenilor şi a dioxinelor în cadrul IISPV şi DSVSA din Buzău, Vaslui şi Braşov.

Strategia de finanţare va include şi programul de supraveghere a bolilor la animale – prin achiziţia de linii ELISA (pentru stabilirea unui diagnostic în cazul unor boli la animale precum leucoza bovină, bluetongue, EST, bruceloza, pesta porcina clasică, pesta porcina africană etc.), autoclave şi hote (utilizate pentru sterilizarea, respective decontaminarea materialelor de laborator) şi programul de supraveghere în domeniul produselor medicinal veterinare.

ANSVSA are la dispoziţie,în acest moment, un buget suficient pentru a demara o procedură de achiziţie public pentru procurarea unor echipamente de laborator perfomante pentru întărirea capacităţii analitice, prin dotarea şi modernizarea laboratoarelor din reţeaua sanitară-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.

related posts

Leave a Comment