Home Actualitate Acțiune de combatere a braconajului piscicol în Rezervația Biosferei Delta Dunării

Acțiune de combatere a braconajului piscicol în Rezervația Biosferei Delta Dunării

by Crina Matei
0 comment

Inspectorii ecologi din cadrul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării au desfășurat săptămâna trecută mai multe acțiuni specifice de control în sectorul maritim al RBDD pentru verificarea respectării prevederilor legale privind activitățile de pescuit comercial, cu accent pe protejarea speciilor prohibite la capturare.

În urma verificărilor au fost confiscate circa 400 m de unelte tip setcă monofilament și circa 300 m de unelte tip setcă fir textil cu mărimea ochiului între 40 și 100 mm, dimensiune interzisă a fi folosită în Marea Neagră conform Ordinului 1369/2018 privind caracteristicile tehnice și condițiile de folosire a uneltelor admise la pescuitul comercial.

Au fost găsite în plase și eliberate în mediul natural 4 exemplare de păstrugă precum și 2 exemplare de rechin. Unele exemplare erau vii, altele însă erau deja depreciate.

Despre efectele plaselor monofilament asupra sturionilor

Plasele monofilament aduc un prejudiciu enorm resurselor biologice acvatice. Au o greutate mică, capacitate mare de reținere a peștelui și sunt utilizate în pescuitul ilegal pentru că la instalarea în apă devin capcane aproape invizibile. Efectul lor negativ este accentuat de descompunerea foarte lentă în cazul abandonării în apă, comparativ cu plasele de pescuit clasice confecționate din materiale naturale biodegradabile.

Despre specia păstrugă (Acipenser stellatus)

Este una din cele 6 specii de sturion sălbatic protejate de legislația din România, clasificată ca specie pe cale de dispariție, capturarea fiind interzisă conform Ordinului comun al Ministrului agriculturii și dezvoltării rurale  și al Ministrului mediului, apelor și pădurilor 85/662/2021 și a Ordinului de prohibiție 58/462/2021. Mai trăiește doar în Marea Neagră, Marea Caspică și Marea Azov. Migrează în perioada martie – mai pentru reproducere în fluviile Dunăre, Volga, Nistru unde își depune icrele în zonele nisipoase și cu aglomerări de pietriș. Se hrănește cu moluște, larve de insecte, viermi, guvizi și crustacee.

Caractere specifice: Botul este alungit, îngust și turtit dorso-ventral, ceea ce constituie un caracter distinctiv, prin care specia poate fi ușor delimitată de celelalte specii ale genului Acipenser. Corpul este alungit și fusiform. Gura este transversală, de mărime medie. Pe spate, corpul este cafeniu-închis sau cenuşiu. Abdomenul este alb. Păstruga poate atinge o lungime maximă de 210 cm și o greutate de maximum 68 kg.

Despre ARBDD

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) este instituția publică înființată în anul 1990 cu menirea de a institui un regim special de administrare a patrimoniului natural din domeniul public de interes național al Rezervației Biosferei Delta Dunării, în scopul conservării sale și al refacerii habitatelor degradate, în corelație cu activitățile economice ale populației locale sau limitrofe, atribuții conferite prin Legea 82/1993, modificată și completată ulterior.

related posts

Leave a Comment