Home Sănătate Zahărul, inamicul creierului

Zahărul, inamicul creierului

by Antonia Mocanu
0 comment

Dintr-un studiu recent apărut reiese faptul că zahărul modifică structura creierulului în doar 12 zile, provocând dependență similar drogurilor. Mai precis, zahărul duce la modificarea structurii circuitului  din creier asociat cu procesarea recompenselor.

În momentul în care o persoană învață ceva nou sau experimentează ceva plăcut, în creier este activat sistemul de recompensare. Cu ajutorul substanțelor naturale din creier, anumite zone comunică între ele pentru a ajuta persoana respectivă să învețe și să repete comportamente care îmbunătățesc cunoașterea și starea de bine.

Cercetătorul american Theron Randolph a creat expresia „dependență alimentară” în 1950, pentru a descrie consumul compulsiv de anumite alimente. De atunci, au fost efectuate mai multe studii care au explorat conceptul, iar rezultatele au fost amestecate, unii specialiști fiind de părere că expresia este exagerată.

Autorii  noului studiu spun că descoperirile i-au contrazis așteptările inițiale. Acesta explicând faptul că, deși se știa că zahărul are anumite efecte fiziologice și că nu este sănătos, nu se aștepta ca acesta să modifice atât de mult structura creierului.

Sursa foto: centruldedieta.ro

related posts

Leave a Comment