Home Sănătate Vaccinul antigripal ar putea fi făcut în farmacii

Vaccinul antigripal ar putea fi făcut în farmacii

by Romanov Alex
0 comment

Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România dă asigurări că vor fi implementaţi rapid toţi paşii necesari derulării programului pilot de vaccinare împotriva gripei în farmacii. Iniţiativa va contribui la creşterea accesului populaţiei la vaccinare şi la consolidarea rolului farmacistului în comunitate şi în activitatea de prevenţie.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), virusul gripal afectează anual, la nivel mondial, între 5%-10% dintre adulţi şi între 20%-30% dintre copii. La nivel european, între 15.000 şi 70.000 de oamenii îşi pierd viaţa în fiecare an din cauza complicaţiilor determinate de virusul gripal.

În România, datele oficiale arată că acoperirea vaccinală în sezonul gripal 2019-2022 a fost de 7,9%, mult sub nivelul din urmă cu peste 10 ani – respectiv de 51% în sezonul gripal 2007-2008. Această evoluţie negativă arată importanţa consolidării eforturilor generale ale societăţii româneşti de creştere a ratei de vaccinare împotriva gripei şi nevoia unei implicări susţinute a profesioniştilor din domeniul sănătăţii în activităţi de prevenţie prin vaccinare.

Procesul de vaccinare împotriva gripei va fi derulat în acord cu normele în vigoare, în farmacii autorizate în acest sens şi de către farmacişti cu competenţe dobândite pentru realizarea vaccinării.

Implementarea programului pilot de vaccinare antigripală în farmacii a fost aprobată prin Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 3262, publicat în Monitorul Oficial nr. 1031 din data 24.10.2022. Ordinul Ministrului Sănătăţii va intra în vigoare în 10 zile de la publicare. Lista farmaciilor autorizate pentru derularea programului pilot va fi publicată şi actualizată pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

sursa foto: catena.ro

related posts

Leave a Comment