Home Sănătate Ludovic Orban, către prefecți: „Întăriți DSP-urile prin angajarea de persoane competente!”

Ludovic Orban, către prefecți: „Întăriți DSP-urile prin angajarea de persoane competente!”

by tomisnews
0 comment

Premierul Ludovic Orban a participat, joi, la o videoconferință cu președintele Klaus Iohannis, ministrul Afacerilor Interne, prefecții și șefii instituțiilor publice deconcentrate. Orban le-a amintit prefecților faptul că, odată cu instalarea stării de urgență, angajările se pot face în proceduri rapide, iar accentul trebuie pus pe Direcțiile de Sănătate Publică, instituții care astfel trebuie întărite.

„Este foarte important să întărim forța și capacitatea DSP-urilor. În baza decretului prin care s-a instituit starea de urgență, DSP-urile pot să angajeze personal direct, fără procedurile de concurs, vă solicit să întăriți de urgență prin angajarea de persoane competente. Cer inspectorilor școlari generali să susțină DSP-urile pentru a prezenta oameni pregătiți: medici și asistente din rețeaua școlară. E clar acum, cu școlile închise, au suficient timp la dispoziție și pot să constituie o resursă umană vitală. Apelați la rezidenți, la angajați ai altor instituții – Casa Județeană de Sănătate, unde există personal calificat. De asemenea, din spitalele care nu sunt în prima linie a bătăliei”, a spus Ludovic Orban.

Premierul a atras atenția asupra faptului că anchetele epidemiologice trebuie să se desfășoare în ritm rapid, iar persoanele aflate în carantină sau izolare trebuie să aibă parte de cele mai bune condiții.

„Trebuie să ne concentrăm pe câteva lucruri: viteza de derulare a anchetelor epidemiologice, capacitatea ca odată ce o persoană este diagnosticată pozitiv, medicii epidemiologi să demareze cât mai repede ancheta și într-un timp cât mai scurt măsurile să fie puse în practică repede. Este foarte important să știți toate nevoile spitalelor din județ și să urmăriți sub coordonarea ministerelor Sănătății și Afacerilor Interne pregătirea spitalelor, pentru a putea să ofere cele mai bune condiții de tratare a cazurilor atunci când vor intra gradual. (…) Am alocat din fondul de rezervă al Guvernului 42 milioane lei către Ministerul Sănătății pentru a susține activitatea de carantină din fiecare județ. Este foarte important să asigurați cele mai bune condiții persoanelor care se află în carantină, trebuie să le asigurăm tot ceea ce este necesar și să ne asigurăm că respectă toate măsurile dispuse. În ceea ce privește izolarea la domiciliu, vom emite un act normativ în prima ședință pentru a responsabiliza administrația locală în verificarea respectării condițiilor de izolare. Am stabilit și alte măsuri pentru a asigura aplicarea cu strictețe a regulilor, ordonanțelor militare, actelor normative și sancționarea drastică a celor care le încalcă”, a mai spus Ludovic Orban.

În ultimă instanță, premierul s-a adresat agențiilor pentru ocuparea forței de muncă din teritoriu, care vor fi mobilizate pentru plata șomajului tehnic, garantat de guvern pentru angajații care vor fi în această situație.

„Solicit AJOFM-urilor să se pregătească pentru aplicarea Ordonanței prin care am decis plata șomajului tehnic din bugetul fondului de șomaj, să fie pregătiți să proceseze rapid toate solicitările, astfel încât să putem într-un timp cât mai scurt să facem situațiile prin care să putem decide către ce angajați trebuie acordată această formă de sprijin. ITM-urile trebuie, alături de DSP-uri, să asigure informarea corectă a angajatorilor, cu condițiile de la locul de muncă care trebui asigurate. ITM-urile să se concentreze pe această activitate, trebuie să menținem în activitate producția, comerțul, furnizarea de energie, utilități publice, toate măsurile sanitare la locul de muncă, pentru a feri angajații de riscul contaminării”, a mai spus Ludovic Orban.

related posts

Leave a Comment