Home Economic Solicitările patronatelor din turism, pentru Ministerul Economiei. „Turismul este prima și CEA MAI AFECTATĂ ramură de activitate economică”

Solicitările patronatelor din turism, pentru Ministerul Economiei. „Turismul este prima și CEA MAI AFECTATĂ ramură de activitate economică”

by tomisnews
0 comment

În condițiile actuale, a crizei economice provocată de pandemia COVID-19, reprezentanții Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) anunță joi faptul că au ajuns „la concluzia certă, că turismul este prima și cea mai afectată ramură de activitate economică”. Astfel, FPTR a solicitat ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu și premierului Ludovic Orban aprobarea de urgență a măsurilor minimale astfel încât operatorii economici și salariații din turism „să evite intrarea în incapacitate de plată în următoarele doua luni, iar salariaților să li se asigure venituri pentru un trai decent”.


Măsurile sunt solicitate pentru persoanele juridice române și angajații acestora care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 

5510 – “Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”,
 5520 – “Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată” 
5590 – “Alte servicii de cazare”,5610 „Restaurante”, 
5621 „Activitati de alimentatie ( catering)  pentru evenimente”; 
5629 – „Alte servicii de alimentatie n.c.a, 
5630 „Baruri si alte activitati de servire a bauturilor”
 7911 –  ”Activități ale agențiilor turistice”.

Concret, FPTR propune următoarele:

1. Suportarea de către Guvern a plății șomajului tehnic în cuantum de 75% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe țară. Plata să fie efectuată direct angajaților de către A.J.O.F.M.;

2. Pentru asigurarea serviciilor de mentenanță, întreținere și conservare a structurilor de primire turistică cu funcțiuni de cazare(cod CAEN 5510), pentru  respectarea standardelor impuse de criteriile de clasificare, în vederea redeschiderii  sau pentru a putea fi puse la dispoziția autorităților în situații de necesitate în maxim 24 h –  modificarea contractelor individuale de muncă, în contracte individuale de muncă cu timp parțial, de maxim 4 h/zi, – cu plata de către angajator a drepturilor salariale cuvenite și cu suportarea de către Guvern a plății șomajului tehnic conform pct. 1 (Suportarea de către Guvern a plății șomajului tehnic în cuantum de 75% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe țară. Plata să fie efectuata direct angajaților de către A.J.O.F.M.). 

3. Certificatul pentru stare de urgență să fie emis pentru activităţi corespunzătoare codurile CAEN: 5510 – “Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”, 5520 – “Facilităţi de cazare pentru vacanțe şi perioade de scurtă durată”, 5590 – “Alte servicii de cazare”, 5610 „Restaurante”,5621 „Activități de alimentație (catering)  pentru evenimente”; 5629 – „Alte servicii de alimentație n.c.a”, 5630 „Baruri și alte activități de servire a băuturilor”, 7911 –  „Activități ale agențiilor turistice” – fără birocrație. Să fie emise în baza unei cereri, a Certificatului de înregistrare la ORC și a certificatului constatator emis de ONRC care atestă obiectele de activitate autorizate;
 
4. Plata de urgență (nu la rectificarea bugetară) a concediilor medicale, TVA, sumelor datorate de stat în baza unor contracte sau titluri executorii către societățile din turism;

5. Prelungirea termenelor tichetelor de vacanță emise pentru anul 2019 și emiterea celor aferente anului 2020 exclusiv pe card.

related posts

Leave a Comment