Home Actualitate Ziua Dunării

Regele râurilor europene, cum o numea Napoleon și cea mai bogată în daruri, cum sublinia Nicolae Iorga, Dunărea este sărbătorită astăzi de toate țările riverane.

În fiecare an, pe data de 29 iunie, cele 10 țări din bazinul Dunării sărbătoresc împreună unul dintre cele mai mari sisteme fluviale din Europa.

Ziua Dunării a fost marcată din 1994, când s-a semnat convenția de la Sofia cu privire la cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului. Descoperă Dunărea! este sloganul din acest an al Zilei Dunării!
Cu o lungime de aproape 3000 de km, traversând 10 țări și patru capitale (Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad), Dunărea este al doilea fluviu ca lungime din Europa. România este străbătută de Dunăre pe o distanță de aproape 1100 km, cea mai mare lungime dintre toate țările riverane. Tot țara noastră are cea mai mare zonă umedă din Europa și cea mai importantă arie naturală protejată de-a lungul fluviului: Delta Dunării.

Delta este, în mare parte situată în Dobrogea cu o suprafață de aprox. 2500 km² și, parțial, în Ucraina, fiind cea mai bine conservată dintre deltele europene. Acest loc, cu o biodiversitate extraordinară, găzduiește peste 5000 de specii de floră și fauna. A fost declarată rezervație a biosferei în anul 1990 și a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991.
În acest an, din cauza pandemiei COVID-19, evenimentele organizate de Ziua Dunării au loc în mediul online.


related posts

Leave a Comment