Home Diverse Veninoșii din Marea Neagră

Veninoșii din Marea Neagră

by Crina Matei
0 comment

Sezonul estival se apropie și nu mai este un secret pentru nimeni că tot mai mulți români preferă  plajele salbatice aflate departe de ochii lumii. Ce nu știu însă turiștii este că și acolo există și unele mai ales în apele Mării Negre. Sunt patru vieţuitoare de care ar trebui să ne ferim, spun specialiștii, atunci când mergem să înotăm departe de plajele amenajate.  Au înţepătura veninoasă şi rănesc grav oamenii. La fel de atenți trebuie să fie și turi;tii amatori de scufundări .

Într-o Enciclopedie  intitulată „Viaţa în Marea Neagră“, Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor descrie vieţuitoarele veninoase, ale căror înţepături trimit oamenii la spital. Sunt patru în Marea Neagră: dragonul de mare sau dracul de mare, scorpia de mare, pisica de mare și meduza uriașă.

Simion Nicolaev – diectorul Institutului de Cercetări Marine:  “dragonul de mare este o specie care face parte din capturile de regulă  atunci când se pescuiesc guvide , deci în zona de mică adâncime. Este o specie foarte periculoasă pentru că ţepul principal din dorsală, are şi emite otravă care intră în organismul uman. Mâinile pot fi afectate foarte serios”

Scorpia de mare este un peşte ciudat, care trăieşte de obicei în Atlantic şi Mediteranaa însă de curand a aparut si în Marea Neagră. Măsoară 15-20 cm, capul este acoperit cu plăcuţe osoase iar corpul este colorat. Scorpia de mare are capacitatea de a-şi schimba culoarea corpului, pentru a se adapta mediului înconjurător.

Simion Nicolaev – director Institutul de Cercetări Marine:  “scorpia de mare este uşor de recunoscut pentru că are foarte mulţi solzi sub formă  de ghimpi şi o structură destul de amplă”  

Adrian Bîlbă – directorul CMSN Cta : “ spinii  acesteia au o substanţă iritantă care ajunsă sub piele poate să genereze o inflamaţie, să se umfle piciorul dacă ai călcat în ea sau palma, dacă ai luat-o în mână” 

Pisica de mare trăieşte în apa tuturor mărilor şi oceanelor, deci si in Marea Neagra. Are corpul de formă rombică şi o coadă lungă, cu 1-2 ţepi veninoşi. Pielea este netedă, de culoare cenuşie-neagră sau verzuie-măslinie pe spate, iar pe burtă, albicioasă.

În ceea ce privește meduzele din Marea Neagră și gradul de pericol, avem un candidat pe lista celor mai periculoase. O specie de meduze veninoase a apărut în Marea Neagră, din cauza încălzirii globale: se numeste Rhizostoma Pulmo și are tentacule veninoase.

Radu Răzvan Silviu – scafandru : “Aia creşte peste juma de metru ! Au fost ani cu invazie, au fost ani când erau pe metru pătrat 2o de meduze. Unde te uitai erau meduze. În anii ăia eu nu am intrat in mare”

Adrian Bîlbă – director Delfinariu:  “Daca înoţi şi ţi-o iei în faţă, o simţi până a doua zi, faţa arzândă de la aceste substanţe vezicante”

Specialistii vă sfătuiesc să evitați atingerea cu ele. La fel ca în cazul înțepăturilor de albină, unele persoane pot fi sever afectate, iar altele deloc. Urzicătura lor este însă simțită de toată lumea.

related posts

Leave a Comment