Home Editorii noștri îți recomandă EDEMUL LIMFATIC, ce este şi cum poate fi tratat

EDEMUL LIMFATIC, ce este şi cum poate fi tratat

by Crina Matei
0 comment

Edemul limfatic sau limfedemul reprezintă o acumulare a unui lichid biologic, numit limfă la nivelul  unor zone ale corpului ( de obicei la nivelul membrelor), produsă iîn urma unei funcţionări defectuoase a sistemului limfatic.

Sistemul limfatic este o componentă esenţială a sistemului nostru circulator şi este reprezentat de o reţea de vase limfatice răspândite în întregul corp, vase care colectează limfa şi o drenează în sistemul venos. Limfa are o compoziţie complexă, conţine proteine, apă , celule, grăsimi şi are o culoare gălbuie. Pe traiectul vaselor limfatice există nişte ” filtre” numite ganglioni limfatici. Sistemul limfatic, care cuprinde deci vasele limfatice, ganglionii limfatici şi limfa are roluri foarte importante în organism, absența lui fiind incompatibilă cu viaţa:

 -contribuie la curăţirea organismului, la detoxifierea lui

-reglează volumele circulante de lichid din corp

-transportă în corp proteine, grăsimi şi celule

-are rol imunologic important, contribuind la apărarea organismului.

În mod normal, limfa se produce continuu în organism şi circulă neîntrerupt prin vasele limfatice , aşa cum circulă şi sângele şi nu trebuie să se acumuleze, sub forma limfedemului. Apariţia limfedemului indică o disfuncţie a circulaţiei limfatice.

Cauzele care duc la apariţia limfedemului sunt multe:

-cauze  înnăscute, cum ar fi anomalii de formare a vaselor sau a ganglionilor limfatici

– cauze dobândite, cum ar fi : infecţii, traume, inflamaţii cronice, parazitoze, cancer sau după intervenţii chirurgicale în care se extrag ganglionii limfatici ( chirurgia oncologică), după tratamente de radioterapie sau când există tulburări ale circulaţiei venoase.

 Cum se manifestă clinic limfedemul  ?

De cele mai multe ori apare insidios, progresiv, cu umflarea treptată a membrului : la început este moale, nedureros şi doar deformează zona afectată. Treptat, aspectul lui se modifică ( dacă nu se intervine terapeutic!), pielea se îngroaşă, se pigmentează, pot apărea „băşici”-chisturi limfatice din care curge limfa, sau apar periodic infecţii de tipul erizipelului.

Limfedemul are mai multe stadii de evoluţie: în primele stadii este usor reversibil ( numai prin simpla posturare a membrului afectat), apoi devine din ce în ce mai mare, pielea regiunilor afectate suferă modificări de aspect şi troficitate caracteristice, limfedemul este mai greu de tratat şi doar parţial reversibil sau chiar ireversibil.

 Tratamentele medicamentoase ajută foarte puţin la tratarea unui edem limfatic cronic.

Singurul tratament eficient al acestui limfedem cronic este TERAPIA DECONGESTIVĂ COMPLETĂ, terapie care se efectuează cu succes în clinica Fiziozone din Constanţa.

related posts

Leave a Comment