Home Editorii noștri îți recomandă De la primul salt la practicarea parașutismului

De la primul salt la practicarea parașutismului

by Crina Matei
0 comment

De mai bine de 10 ani,  pe cerul României un sport prea puțin cunoscut a început să se dezvolte din pasiunea pentru zbor și dorința unor oameni care au visat că într-o zi va fi posibil să conducă o școală de parașutism sau să facă performanță și în țara noastră.

TNT Brothers, cea mai mare asociație de parașutism din România și una dintre cele mai mari din SE Europei, a împlinit anul trecut 10 ani de activitate, reușind să realizeze ceea ce nimeni nu a crezut că va fi posibil. În prezent sunt singurii din domeniul parașutismului care au organizat evenimente naționale precum Campionatul Național Formation Skydiving 4-way sau internaționale, cum este festivalul de parașutism Bucharest Skydiving Boogie, contribuind major în ultimul deceniu la evoluția parașutismului românesc.

“Acum 10 ani nici nu îndrăzneam să visăm că o să ajungem să facem în cadrul asociației aproximativ 150.000 de salturi cu parașuta și că o să reușim să aducem bucuria primului salt pentru cel puțin 15.000 de oameni. Sau că vom putea crea condițiile necesare, astfel încât saltul cu parașuta să fie accesibil chiar și persoanelor cu dizabilități”, au declarat Bogdan & Dragoș Boeru  – fondatorii TNT Brothers.

Primul salt

Pentru cei care nu au sărit niciodată cu paraşuta şi vor o descriere în câteva cuvinte, ar trebui să-și imagineze o accelerare de la 0 la 200 de kilometri în 3-4 secunde, de la altitudinea de 4000 de metri, dar este foarte dificil să redai teoretic o trăire atât de intensă. Corpul uman nu este obişnuit cu un astfel de fenomen. Când ajunge la înălţimea de salt, în momentul în care se deschide uşa avionului şi urmează saltul, se modifică şi temperatura aerului (scade cu aprox. 15 grade), la care se adaugă și curentul de aer produs de avionul aflat în deplasare pe direcţia de înaintare. Însă, priveliştea este cea care activează adrenalina: înainte de a sări în gol, vezi pământul de la 4000 de metri, stratul de nori şi toate împrejurimile. Este o provocare pentru creierul fiecăruia dintre noi.Paraşutismul este un sport în care cantitatea de adrenalină vărsată în sânge este foarte mare, ceea ce duce la euforia specifică, pentru care există şi o explicaţie ştiinţifică – corpul nostru este pus în faţa unei situații pentru care n-a fost antrenat să reacţioneze şi în momentul în care se întâmplă părăsirea aeronavei, organismul descarcă o cantitate foarte mare de adrenalinăpentru autoprotecţie. Iar atunci când se deschide paraşuta, cantitatea de adrenalină se tranformă în plăcere.

Dar toate acestea par mai ușor de înfruntat pentru că prima experiență presupune un salt în tandem cu un instructor, ceea ce însemnă că pe tot parcursul saltului pasagerul va fi strâns legat de instructor.Pe lângă completarea formularelor necesare, există un training făcut de instructorul de paraşutism pentru fiecare etapă a saltului: urcarea cu aeronava, momentul în care se părăseşte aeronava, zborul cu paraşuta închisă, zborul cu paraşuta deschisă şi aterizarea. Toată experiența durează 15-20 de minute.

Parașutismul, un sport cu multe discipline care necesită sute, chiar mii de salturi de antrenament.

Până acum 10 ani, parașutismul era practicat la un nivel care nu se ridica la cel internațional, în sensul că nu existau centrele și echipamentele necesare pentru desfășurarea tuturor disciplinelor existente în acest sport. Pe vremea aceea, scopul cursurilor susținute de Aeroclubul României, singurul centru de parașutism din România de atunci, era obținerea licenţei de paraşutism. Apoi, existau doar câteva discipline care puteau fi obiectivul unei performanțe: aterizarea la punct fixși lucru relativ pe cupolă, ce presupune o echipă de mai mulți parașutiști care fac anumite formații cu paraşuta deschisă.

Între timp, în străinătate deja se practicau discipline care în prezent sunt posibile și în România. De exemplu, salturile de lucru relativ în cădere liberă, în care 2 oameni sau mai mulți fac o formaţie pe burtă sau se deplasează în aer. Din această disciplină a fost derivată activitatea de wingsuit, foarte populară în rândul necunoscătorilor datorită video-urilor spectaculoase din online, care presupune saltul cu paraşuta cu un costum cu aripi, cu care poţi să zbori cât mai mult în aer.Totodată, există disciplina swooping, care presupune aterizarea unei paraşute cu o suprafaţă relativ mică, în viteză. Accelerezi paraşuta în apropierea solului şi toată viteza, energia pe care o capătă ea pe verticală se transformă în energie care menţine portanţa la un metru de sol pe o distanţă cât mai lungă.Dar acest lucru se realizează după sute de salturi de antrenament specific swooping-ului și doar dacă ai atins anterior un anumit nivel.

Toate acestea sunt posibile acum și în România pentru că în ultimii ani s-a dezvoltat o comunitate tot mai mare de parașutiști dornici să învețe și să performeze conform standardelor din afară.

Școala de parașutism

În cadrul școlii conduse de asociația TNT Brothers,  pregătirea pentru a deveni parașutist se face prin metodele Accelerated Freefall (AFF) și Static Line,recunoscute la nivel internațional.

AFF este cea mai rapidă şi intensivă metodă de progresie în paraşutism, prin care pot fi învăţate tehnicile plutirii în aer cu paraşuta deschisă. De asemenea, este cea mai nouă metodă de inițiere în siguranţă în paraşutism.

Cursul de parașutism debutează cu predarea noțiunilor teoretice – minimum 8 ore de curs teoretic predat de un instructor de parașutism acreditat, urmat de o testare scrisă a cunoștințelor acumulate în timpul cursului teoretic. După promovarea examenului, începe cursul practic Accelerated Free Fall. Pregătirea practică începe la sol, când toate exercițiile din salt și procedurile în caz de urgență, sunt practicate sub supravegherea instructorului. Primele salturi se desfășoară sub îndrumarea a doi instructori AFF, fiind filmate şi analizate la sol pentru a permite identificarea și eliminarea în viitor a eventualelor greșeli.

După 25 de salturi poate fi obţinut certificatul de pregătire teoretică şi practică în baza căruia este emisă cererea către autoritatea desemnată – Aeroclubul României, pentru obţinerea licenţei de paraşutism în țara noastră.

Cei care doresc să experimenteze saltul cu parașuta au posibilitatea de a deveni membri și de a beneficia de saltul în tandem oferit la înscrierea în asociație. Mai multe informaţii despre TNT Brothers puteți afla pe site-ul – www.tnt-brothers.ro, pagina de Facebook – https://www.facebook.com/tntbrothers sau la tel. 0371 100 200.

related posts

Leave a Comment