Home Economic Navaliştii se vor pensiona mai devreme!

Navaliştii se vor pensiona mai devreme!

by Crina Matei
0 comment

Navaliştii se vor pensiona mai devreme! Legea inițiată de deputatul de Tulcea, Lucian Simion a fost votată!

Actul normativ prevede recunoaşterea muncii în condiţii speciale pentru lucrătorii din sectorul de construcţii nave, completându-se astfel Legea 263/2010 privind sistemul de pensii publice. Legea a trecut cu 183 de voturi din 185.

Stagiul complet de cotizare propus pentru această categorie va fi de 25 de ani, iar vârsta minimă de pensionare va fi de 50 de ani pentru femei şi 52 de ani pentru bărbaţi.

„Riscurile la care se expun angajaţii din şantierele navale sunt unele semnificative în comparaţie cu alte sectoare economice. Riscul apariţiei bolilor articulare, cervicale, lombare pe fondul desfăşurării activităţii în spaţii extrem de înguste în anumite cazuri, azbestoza şi mezoteliomul (cancer al pleurei) reprezintă unele dintre cele mai importante riscuri cu care se confruntă salariaţii din şantierele navale, în condiţiile inhalării de azbest sau de alte diferite gaze utilizate în construcţia sau reparaţia de nave, mai ales în cazul operaţiunilor care presupun sudura sau lucrul în spaţii înguste şi închise specifice unor activităţi precum polizare, sablare sau vopsitorie. Starea de sănătate a forţei de muncă din sectorul construcţii nave se degradează, aceasta devenind una precară pe fondul unor condiţii de muncă grele.

Reducerea vârstei de pensionare pentru navaliştii ţine cont de condiţiile speciale zilnice pe care aceştia le îndură (vânt, ploaie, frig, expunere constantă la gaze toxice). De asemenea, aceste condiţii nu permit menţinerea în piaţa muncii a lucrătorilor din domeniul naval până la o vârstă înaintată, deoarece starea de sănătate nu le mai permite să livreze o productivitate competitivă. Această situaţie afectează potenţialul de dezvoltare al sectorului construcţii nave şi, iremediabil, starea de sănătate a lucrătorului.

Acest proiect de lege vine să rezolve o problemă socială vizând o categorie de salariaţi care sunt angajaţi în sectorul privat şi reprezintă în toate zonele în care lucrează un pilon de stabilitate pentru comunităţile locale.”, a declarat deputatul tulcean Lucian Simion.

Sursa foto: bugetul.ro

related posts

Leave a Comment