Home Economic Fonduri europene pentru piscicultură

Fonduri europene pentru piscicultură

by Crina Matei
0 comment

Fermele piscicole pot accesa 160 de milioane de euro, bani poveniţi din fonduri alocate de Uniunea Europeană. Secretarul de stat în ministerul Agriculturii, Gheorghe Ştefan, a făcut un apel la Constanţa, către fermierii piscicoli să acceseze toate fondurile şi a dat asigurări că va înfiinţa un colectiv pentru redresarea sectorului din care să facă parte şi reprezentanţii patronatelor. Marile probleme ale pisciculturii româneşti sunt lipsa subvenţiilor, poluarea bazinelor şi lipsa compensaţiilor ca urmare a pagubelor produse de unele specii de păsări.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării rurale, prin Direcţia Generală de Pescuit, a lansat apelurile de cereri de finanţare pentru mai multe măsuri de sprijin din cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime.

Sunt 160 de milioane de euro destinaţi dezvoltării acvaculturii din România ce pot fi investite în dezvoltarea unui sector al pescuitului dinamic, de a sprijini reînnoirea generaţiilor şi de a asigura un nivel de trai echitabil pentru comunităţile costiere. Scopul autorităţilor în domeniu este creşterea producţiei de peşte din ţara noastră. Programul se adresează pescarilor de la Marea Neagră, din Deltă şi de pe Dunăre, Prut şi Olt.

Eduard Diaconeasa, şef serviciu ministerul Agriculturii : „ Încercăm să maximizăm pe cât posibil producţia internă astfel încât în cea mai mare parte speciile crescute în România să fie asigurate de către noi şi să nu mai importăm „

Autorităţile sunt mulţumite de implementarea Programului Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime pentru că până în prezent piscicultorii români au contractat 85 la sută din fondurile europene în condiţiile în care mai sunt 3 ani până la finalizarea acestui program.

Gheorghe Ştefan, secretar de stat Ministerul Agriculturii : „Comisia europeană a fost foarte generoasă cu noi, ne-au dat cadrele generale ale liniilor directoare pentru noul program operaţional şi sumele alocate. Ca şi sumă, România are practic acelaşi buget, 160 de milioane de euro pentru sectorul pescăresc ca cel alocat în perioada 2014 – 2020. „   

Se spune că importăm mai mult decât producem …

Gheorghe Ştefan, secretar de stat Ministerul Agriculturii: „ În România toată lumea spune că 90 % se importă şi 10 % se produce. Lucrurile nu stau chiar aşa, datoria noastră e să creştem nivelul de colectare de date şi de raportări din  acvacultură şi pescuit, şi în egală măsură să intervenim în măsurile de piaţă pentru promovarea consumului de peşte astfel încât fermierul să aibă o singură grijă aceea de a sta în fermă şi să producă peşte. „

Problema cotei de calcan pentru ţara noastră a fost adusă din nou în discuţie în condiţiile în care Comisia Europeană a încercat, fără succes, să obţină o reducere de 15% a cotei de calcan în Marea Neagră, în ideea de a asigura un pescuit sustenabil, însă de fiecare dată cotele de pescuit la calcan pentru Bulgaria şi România au rămas neschimbate ca urmare a argumentelor ridicate de autorităţile de la Sofia şi Bucureşti. Pentru acest an, cota a fost fixată la 150 de tone.

related posts

Leave a Comment