Home Cultură „Așa văzut-a Zaharia – improvizații într-o lume captivă”

„Așa văzut-a Zaharia – improvizații într-o lume captivă”

by Crina Matei
0 comment

Pe 30 octombrie, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța  a fost gazda  vernisajului expoziției de fotografie – „Așa văzut-a Zaharia – improvizații într-o lume captivă”.

Realizarea acestui proiect se datorează colaborării cu Ambasada Republicii Moldova în România şi cu Asociaţia pentru Fotografie Documentară A-DOF din Chişinău, fiind susţinut de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale prin Programul dedicat Centenarului Marii Uniri.

Fotografiile au fost realizate de Zaharia Cușnir, un țăran-fotograf dintr-un sat românesc de la marginea URSS-ului. Negativele au fost descoperite întâmplător într-o casă părăsită, la 200 de km de Chișinău, și salvate printr-un miracol alături de alte 4.000. Acestea înfățișează viața rurală din Basarabia de după război: evenimente importante, precum nunta sau înmormântarea, portrete, momente din viața cotidiană etc.

Expoziția rămâne deschisă la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, până 21 noiembrie, de miercuri până duminică, între orele 9:00 şi 17:00. Pe întreaga perioadă a expoziţiei va putea fi vizionat filmul „Lumea lui Zaharia Cuşnir”, regizat de Elena Donciu, membru al Asociaţiei pentru Fotografie Documentară A-DOF din Chişinău.

Sursa: MINAC

related posts

Leave a Comment